ARBETSKRAFTSINVANDRING

Visita om lönegolvet: Vi kan förlora tusentals medarbetare

"Oavsett om det är en diskare i Haparanda eller en kock i något asiatiskt kök i Stockholm, så gör ju de personerna att verksamheten har förutsättningen att skapa jobb för andra”, säger Torbjörn Granevärn. Bild: Claudio Bresciani / TT

Flera tusen medarbetare i besöksnäringen riskerar att få lämna Sverige på grund av regeringens lönegolv. Det gör Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn frustrerad. ”Faktum är att vi inte har fått ett enda bra argument från regeringshåll”, säger han till TN.

När regeringens lönegolv vid arbetskraftsinvandring nu blir verklighet drabbar det många företag i många branscher. En av de branscher som det slår extra hårt mot är besöksnäringen. Här är kompetensbristen stor och behovet av medarbetare från andra länder därefter.

Torbjörn Granevärn är förhandlingschef på besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation. Han är mycket orolig över vad som kommer att hända framöver.

− Det är ytterst bekymrande, säger han till TN.

”Jag tror att politikerna har blandat ihop arbetskraftsinvandring med annan invandring.”

Han konstaterar att det finns flera skäl till oro. Bland annat, menar han och många andra, riskerar lönegolvet att bli lönedrivande vilket äventyrar den svenska modellen. Det skulle göra att många företag helt enkelt inte kommer att mäkta med att betala de höga lönerna och antingen få säga upp personal, dra ner på verksamheten eller – i värsta fall – stänga igen helt och hållet.

Torbjörn Granevärn poängterar att det regeringen gör är att lägga sig i lönebildningen – och därmed bryter regeringen mot den svenska modellen.

− Vi har kollektivavtal som är väldigt välfungerande. Parterna på svensk arbetsmarknad gör ett bra arbete vad gäller lönebildning, men nu har regeringen gått in och lagt sig i något som inte är regeringens ansvar.

Varför tror du att regeringen gör så här?

− Jag tror att politikerna har blandat ihop arbetskraftsinvandring med annan invandring, säger Torbjörn Granevärn.

− De har valt en linje och de håller fast vi den, fortsätter han.

Som så många andra branscher har besöksnäringen kompetensbrist inom många yrken. Och Torbjörn Granevärn poängterar att det absolut inte bara handlar om högavlönade yrken.

− Det handlar om nyckelkompetens. Oavsett om det är en diskare i Haparanda eller en kock i något asiatiskt kök i Stockholm, så gör ju de personerna att verksamheten har förutsättningen att skapa jobb för andra, säger han.

Försvårar inträdet på arbetsmarknaden

Besöksnäringen är en bransch där många får sitt första jobb. Oavsett om det handlar om ungdomar som har vuxit upp i Sverige eller om nyanlända som bara har bott i Sverige en kort period, så har det funnits jobb. Men även det kan bli svårare genom lönegolvet.

− Nu riskerar vi att gå åt ett helt annat håll. Det är det som gör att regeringens agerande är djupt oroande, säger Torbjörn Granevärn och fortsätter:

− Om vi slutar producera nya arbetstillfällen, så har vi inte möjlighet att sysselsätta alla de som står utanför arbetsmarknaden i dag.

Exakt hur många som nu riskerar att tvingas lämna Sverige på grund av lönegolvet vet han inte, men att det är många märks inte minst på alla de samtal som Visita får ta emot från medlemmar.

− Rimligen handlar det om fyra till fem tusen personer i ett första läge, säger Torbjörn Granevärn.

”Det handlar om nyckelkompetens.”

För något år sedan pågick debatten om minimilöner där alla svenska partier var överens om att det var fel av EU att sätta ett lönegolv, för att det i Sverige är arbetsmarknadens parter som sätter lönerna. När det nu gäller arbetskraftsinvandring låter det annorlunda. Vad tänker du om det?

− Regeringspartierna och Sverigedemokraterna har i Tidöavtalet beslutat att genomföra ett nytt regelverk för arbetskraftsinvandring. Och visst, det finns utmaningar på arbetsmarknaden som behöver lösas, men den här typen av förändring är ett feltänk. Att strypa förutsättningarna för företagen att anställa löser ingenting, säger Torbjörn Granevärn.

Vad säger era medlemmar till er?

− De är arga och besvikna. De förstår inte argumenten bakom de här besluten.

− Faktum är att vi inte har fått ett enda bra argument från regeringshåll. Det är tydligt att regeringen är fast i en överenskommelse och levererar på den – och det är inte bra för svensk besöksnäring.