ARBETSKRAFTSINVANDRING

Jobbar och betalar skatt – snart måste han lämna Sverige

Genrebild. Bild: Mostphotos

När lönegolvet för arbetskraftsinvandring blir verklighet i november måste Krishnendu Mahalder lämna Sverige. Arbetsgivaren kommer inte kunna betala honom enligt regeringens krav. ”Det är en mycket svår situation”, säger han till Sveriges Radio.

I början av november dubbleras lönegolvet för arbetskraftsinvandrare. 27 360 kronor ligger över den kollektivavtalade lönen i många bristyrken och många företagare har varnat om att medarbetare kommer att behöva tvingas lämna landet.

En av dem är Krishnendu Mahalder, som inte räknar med att arbetsgivaren inom servicebranschen, ska kunna möta lönekraven.

– Det går inte för min arbetsgivare, hon kan inte hjälpa mig och mina kollegor som behöver arbetstillstånd, säger han till Sveriges Radio.

Jessica Forss Katz på Almega Serviceföretagen konstaterar att det inte är många svenskar som söker städjobb och att företagarna nu har börjat förstå hur stora problemen blir.

– De ringer oss och är jätteoroliga. Dels att de ska bli av med väldigt uppskattad och kompetent arbetskraft, men också att de måste lägga mycket resurser på att nyrekrytera, säger Jessica Forss Katz.

Sveriges Radio: Var femte arbetskraftsinvandrare kan tvingas lämna