DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Regeringen satsar på tusentals yrkesutbildningar

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och utbildningsminister Mats Persson (L) håller en pressträff och presenterar att regeringen vill bygga ut yrkeshögskolan och yrkesvux. Bild: Lars Schröder

Politik (TT)

Regeringen vill bygga ut yrkeshögskolan och yrkesvux. Detta för att råda bot på att många saknar rätt kompetens, inte minst inom den gröna omställningen. Regeringen lägger 1,7 miljarder under nästa år på detta, uppger regeringen på en presskonferens under tisdagen.

– Det här är en säker väg till riktiga jobb, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).

Under 2024 lägger regeringen totalt 1,7 miljarder kronor av budgeten på fler utbildningsplatser till yrken där det råder brist på rätt kompetens. Det handlar bland annat om utbildningar för lokförare, batteritekniker, solcellstekniker, kockar och undersköterskor.

– Vi har haft problem med bristande kompetens på arbetsmarknaden, säger utbildningsminister Mats Persson (L).

Pengarna räcker till 16 500 fler helårsplatser på yrkesvux och 3 000 platser i yrkeshögskolan. Totalt alltså 19 500 nya utbildningsplatser.

– Det Sverige behöver är riktiga jobb. De här yrkesutbildningarna är en säker väg till riktiga jobb, säger Mats Persson.

– Vi ser enormt stora behov i restaurangbranschen, inom vården och inte minst inom den gröna omställningen. Då behövs nya kompetenser.

Han uppger att det är en rejäl ökning av antal platser, en av de största satsningarna hittills. Yrkeshögskolan ska få 3 000 nya platser nästa år och 7 000 nya platser 2026. Det blir en ökning med nästan 15 procent inom de närmaste tre åren.

– Det är långsiktiga satsningar som gör att vi nu kan lösa det problem med arbetskraft som finns, säger Mats Pehrsson

Anna Langseth/TT