DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Vissa ljuspunkter på arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ser vissa ljuspunkter på arbetsmarknaden. Bild: Henrik Montgomery/TT

Arbetsmarknad (TT)

Läget är fortsatt allvarligt på svensk arbetsmarknad, men det finns ljuspunkter, enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Det är fler som går från arbetslöshet till jobb än som skriver in sig på Arbetsförmedlingen, säger hon.

Under mars och april har cirka 78 000 inskrivna på Arbetsförmedlingen fått ett arbete och 7 000 gått till studier.

Under samma period har cirka 63 000 skrivit in sig på Arbetsförmedlingen och antalet inskrivna minskar.

Det sker en återhämtning i svensk ekonomi och arbetsmarknaden visar stor motståndskraft, enligt Nordmark.

– Men det är samtidigt väldigt viktigt att se att arbetslösheten ligger fortsatt på en hög nivå, det är många branscher som drabbats hårt och långtidsarbetslösheten ökar, säger hon.

Skillnader i landet

Skillnaderna i arbetslöshet är stora sett över hela landet. I Västerbotten är arbetslösheten sex procent medan den i Västmanland, Skåne, Gävleborg och Södermanlands län ligger på tio procent och högre.

– Jag har sagt tidigare att man ska söka sig norrut om man vill ha ett arbete och det gäller fortfarande, säger Eva Nordmark.

På en pressträff kommenterade hon också uppgifterna från Sveriges Radios Ekoredaktion att LO vill ha nya förhandlingar med Svenskt näringsliv om Las-uppgörelsen som LO sade nej till i höstas.

"Upp till LO"

– Jag har hela tiden sagt att det är positivt ju fler som vill ansluta. Sen är det upp till LO att avgöra var man landar. Jag ser inga hinder för att LO skulle kliva in i den här uppgörelsen, men det är en fråga för parterna på arbetsmarknaden, säger Nordmark.

Hon ser däremot inte anledning till att regeringen skulle göra några omtag med sitt arbete med uppgörelsen. Det arbetet väntas presenteras vid månadsskiftet maj–juni, enligt Nordmark.

Owe Nilsson/TT