AVTALSRÖRELSE

VVS-strejken avblåst – parterna har tecknat avtal

Installatörsföretagens vd Ola Månsson är glad att parterna har tecknat avtal. Bild: Pressbild

Den hotande strejken på VVS-området är avblåst. Under onsdagsmorgonen tecknade parterna Installatörsföretagen och Byggnads avtal.

− Vi är stolta över att ha nått en ny överenskommelse. Vår bransch behöver enkla och smidiga regler för att bemanna olika projekt och vi har försvarat förutsättningarna för detta. Målet med våra kollektivavtal är att de ska stärka företagens verksamhet och säkerställa ordning och reda i branschen, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, i en kommentar.

Även Byggnads ordförande Johan Lindholm är nöjd.

– Det känns väldigt bra att den svenska modellen fortsätter att leverera och att vi lyckades enas om ett bra avtal utan att behöva ta till strejkvapnet, säger han i ett pressmeddelande.

Förhandlingarna har pågått in i det sista. Enligt Installatörsföretagen har de i huvudsak kretsat kring frågor om installationsprojekts möjlighet till snabb och flexibel bemanning samt sund konkurrens.

− Vi har haft förhandlingar där vi varit överens om mycket, med undantag för ett område. De förenklade regler för att anlita underentreprenörer som finns i vårt kollektivavtal har Byggnads velat avveckla. Behov av att öka upp bemanningen i projekt uppstår inte bara när arbetet kräver det. Det är också ett sätt att skapa en bra arbetsmiljö för företagens medarbetare genom att snabbt kunna ta in extra resurser vid sjukdom, vab och semester. Vi är glada att systemet blir kvar, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Avtalet följer industrins märke, med löneförhöjningar på 7,4 procent över två år. Avtalstiden löper från den 1 maj 2023 till och med den 30 april 2025.