KOMPETENSKRISEN

Fack och arbetsgivare larmar om kompetensbrist

Bild: Per Larsson / TT

Allt fler företag larmar om brist på kompetens, enligt en undersökning från Teknikföretagen. ”Det finns en brist på både utbildningar och utbildade personer”, Jesper Hedin, Industriarbetsgivarna, till GP.

Alldeles för få utbildas, enligt Jesper Hedin, utbildningsexpert på Industriarbetsgivarna.

– Istället har företagen fått ta ett stort utbildningsansvar. Idag finns få lätta jobb inom industrin, och därför krävs ofta en inskolning på arbetsplatsen på ett halvår- ett år, säger han till GP.

Att öka statusen är en väg framåt.

– Kunskapen om vad yrkena innebär behöver också öka. Ta underhållsmekaniker som exempel: en del har kanske fortfarande en bild av en man i blåställ med en skiftnyckel i handen. Men så är det ju inte, det är lika mycket data och el som allt annat, säger han till tidningen.

Josefine Larsson, utredare med ansvar för kompetensfrågor hos IF Metall, är inne på samma spår och understryker att efterfrågan på industrikompetens är omfattande.

– Det råder brist på framför allt operatörer och tekniker inom underhåll och automation i hela Sverige, både yrkeshögskoleutbildade och de som är utbildade på gymnasienivå eller motsvarande. Men det saknas också CNC-operatörer, svetsare, personal inom processindustri, batteritillverkning och så vidare. Det finns såklart regionala skillnader, men ur ett nationellt perspektiv är efterfrågan på industriell kompetens stor, säger hon till GP.

https://www.gp.se/ekonomi/utbildningarna-som-ger-dig-jobb-direkt-1.97594837