AVTALSRÖRELSE

"Byggbranschen befinner sig i ett bistert konjunkturläge”

Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind. Bild: Pressbild

Ekonomi (TT)

Byggfacket kräver 4,4 procent i löneökning plus tuffare åtgärder för att få bort fuskande företag från branschen. "Vi ser redan att antalet varsel och konkurser ökar kraftigt", säger Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind i en kommentar.

Arbetsgivarparten har inget direkt motbud på lönekravet, men pekar på vikten av att lönemärket för resten av arbetsmarknaden följs.

– Bygg- och anläggningsbranschen befinner sig i ett bistert konjunkturläge. Vi ser redan att antalet varsel och konkurser ökar kraftigt. Parterna har det yttersta ansvaret för att trygga sysselsättningen och skydda branschens långsiktiga kompetensförsörjning. Det kräver satsningar på ökad konkurrenskraft och att vi värnar märket, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Byggnads lönekrav, plus ett procentuellt högre påslag för de som tjänar under 27 100 kronor i månaden, ligger i linje med LO-samordningen. Byggfacket vill också bland annat se högre pensionsavsättningar och ett höjt maxtak i reseersättningen.

Kriminaliteten i byggbranschen har tilltagit, enligt LO-facket Byggnads.

"Fusket i branschen går att förebygga och kontrollera bort. Men det kräver samordning och ansvarstagande. För att lyckas få bukt med de kriminella företagen måste kontrollerna bli fler och effektivare", skriver ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

Byggarbetsgivarna vill sin tur bland annat ha flexiblare arbetstider.

Bygg­företagen: Bygg­företagen växlar yrkanden med Byggnads

Byggnads avtalskrav för Byggavtalet