AVTALSRÖRELSE

Handels höga lönekrav oroar – ”Vi pressas från alla håll”

"Vi pressas från alla håll just nu och tyvärr ser vi att det kommer att bli värre innan det vänder och någon gång blir bättre”, säger Svensk Handels vd Sofia Larsen. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Handelsanställdas förbund vill se löneökningar för anställda inom butik-, lager- och e-handeln på 1265 kronor i månaden för heltidsanställda. Sofia Larsen, vd för Svensk Handel, är skarpt kritisk. "Vi pressas från alla håll just nu”, säger hon.

Handelsanställdas förbund vill se löneökningar för anställda inom butiker, lager och e-handel på 1 265 kronor i månaden för heltidsanställda.

Utöver det vill fackförbundet se en extra satsning på minimilöner på 1 370 kronor i månaden, uppger fackförbundet på en presskonferens.

Handelsanställdas förbunds ordförande Linda Palmetzhofer. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Handels lönekrav är de högsta på flera decennier och utgår, trots att Handels inte vill uppge något procenttal, från LO-samordningen, där förbunden krävt lönelyft på 4,4 procent.

– Vi är i en situation där många inte ens har råd att handla varorna de själva säljer, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande på Handels och fortsätter:

– Det är viktigt att medlemmarna kan leva på sin lön.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handels vd Sofia Larsen målar upp en dyster bild för läget i handeln.

– Det är ingen tvekan om att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och den bransch som först märkt av nedgången är handeln, det finns ingen tvekan om det, säger hon på en presskonferens.

Julhandeln gav inte den uppgång som butikerna hade hoppats på, i stället föll försäljningen med 8 procent enligt SCB.

– Vi pressas från alla håll just nu och tyvärr ser vi att det kommer att bli värre innan det vänder och någon gång blir bättre, säger Sofia Larsen.

”Vi vill inte höja tröskeln för att nyanställa ytterligare. Vi vill ju att ännu fler ska kunna få anställning i handeln.”

Svensk Handels förhandlingschef Ola Axelsson konstaterar att den svenska handeln i ett internationellt perspektiv bär höga arbetskraftskostnader, ungefär 60 procent högre än EU:s genomsnitt och nästan 30 procent högre än lönekostnaderna i Tyskland.

– Det är väldigt viktigt nu att vi inte tecknar avtal som försämrar branschens konkurrenskraft, säger han.

"Det är väldigt viktigt nu att vi inte tecknar avtal som försämrar branschens konkurrenskraft”, säger Svensk Handels förhandlingschef Ola Axelsson. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Svensk Handel vill hålla ingångslönerna, alltså den lägsta lön som en arbetsgivare måste betala vid nyanställning, i avtalen oförändrade.

– Inom detaljhandeln är ingångslönen för en 19-åring utan erfarenhet och utan utbildning drygt 23 000 kronor. Inom lager och e-handeln är den nära 26 000 kronor, säger Ola Axelsson och fortsätter:

– Vi vill inte höja tröskeln för att nyanställa ytterligare. Vi vill ju att ännu fler ska kunna få anställning i handeln. Det här skulle också göra att det finns ett större utrymme för företagen att premiera dem som redan är anställda och som stannar inom handeln och bidra till löneutveckling och lönekarriär.

Organisationen kommer i avtalsrörelsen att följa det märke som industrin sätter, men varnar för "alltför höga" löneökningar, utan att specificera vad det innebär.

– Vi lämnar inga tal eller siffror utan det är något vi tar i förhandlingsrummet, säger Sofia Larsen.