JÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET

Nya lönetransparensregler irriterar – ”Överenskommelsen skjuter snett”

Moderaternas Jessica Polfjärd. Bild: Fredrik Persson/TT

Europaparlamentet och EU-ländernas förhandlare är överens om regler som ska öka lönetransparensen, skriver Europaportalen. Europaparlamentarikern Jessica Polfjärd (M) är kritisk.

Företag med minst 100 anställda måste informera mer om löner med syftet att avslöja eventuella omotiverade löneskillnader mellan könen, enligt de nya reglerna.

Planerna på ett nytt direktiv har länge kritiserats från näringslivshåll för att det leder till omfattande byråkrati, bland annat.

– Överenskommelsen skjuter snett och riskerar leda till omotiverad byråkrati utan att för den sakens skull lösa oskäliga löneskillnader. Lönediskriminering är oacceptabelt, men det är inte rätt väg att gå genom ett EU-direktiv utan arbetsmarknadsfrågor är en fråga för medlemsstaterna själva, säger Europaparlamentarikern Jessica Polfjärd (M) till Europaportalen.

Birgitta Söderberg, HR-chef på Volvo Cars, berättade i höstas för TN att hon är bekymrad över vad direktivet kan innebära för Sverige.

– Största problemet är att vi riskerar att gå bort från individuell lönesättning. Jag är rädd för att vi hamnar tillbaka i en matrislönesättning, säger hon.

Europaportalen: Tuffare EU-regler ska minska löneskillnader mellan könen