KOMPETENSKRISEN

Så ska det bli bättre utbyte av arbetskraft över Öresund

Bild: Johan Nilsson/TT

För fjärde gången anordnar Greater Copenhagen en jobbmässa över sundet. Och för första gången deltar arbetsgivare även från Sverige, berättar organisationen i ett pressmeddelande.

– Vi arbetar för en integrerad arbetsmarknad över sundet. Jobbmässorna skapar konkreta resultat. Antalet pendlare har gått ner som följd av pandemin och de kvarvarande gränskontrollerna. Nu måste vi få fart på integrationen igen, säger Kate Plaskonis, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Greater Copenhagen, i ett pressmeddelande.

Kompetensbristen är stor både i Danmark och i Sverige. Samtidigt lider Malmö av hög arbetslöshet.

Nu anordnas alltså en sundsöverskridande jobbmässa för fjärde gången. De tre tidigare har genererat 167 anställningar och 147,2 miljoner SEK i samhällsekonomisk vinst, enligt Greater Copenhagen.

Genom att svenska arbetsgivare nu deltar för första gången hoppas organisationen på ännu bättre resultat än tidigare. Men gränshinder sätter käppar i hjulet.

– Vi måste bygga upp tilliten till regionen igen. Det går utmärkt att pendla och det finns stor vinst i att ta ett jobb på andra sidan sundet. Men gränskontrollerna utgör inte bara ett praktiskt hinder, utan också ett mentalt. De skapar en oro för att gränsen ska stänga igen, som under pandemin. Både samhället och individer gör stora ekonomiska förluster på att kontrollerna är kvar, säger Kate Plaskonis.

Mässan går av stapeln på Malmömässan i Hyllie den 25 oktober.

Pressmeddelande: Välkommen den 25 oktober till jobbmässa på tvärs över Öresund