DEN SVENSKA INTEGRATIONEN

Här är företaget som ger kvinnor en väg till första jobbet

”Jag började med arbetsträning, men efter bara två månader blev jag anställd”, säger instruktören Faten Ali. Bild: Sören Andersson

Att ha ett jobb och ett sammanhang är något de flesta av oss tar för givet. Men för kvinnorna som arbetstränar på Yalla Rinkeby har det varit långt ifrån självklart. Faten Ali gick från arbetsträning till att själv bli instruktör. ”Det känns jättebra att få hjälpa andra kvinnor”, säger hon till TN.

I sex månader får kvinnorna som kommer till Yalla Rinkeby arbetsträna och lära sig hur det funkar i ett kök – och på ett jobb i Sverige.

– Det viktigaste med den här verksamheten är att så många kvinnor som möjligt får komma hit och sedan gå vidare till ett arbetsliv eller studier. Det är grunden. Men för att få det att fungera är det viktigt att folk handlar det vi har att sälja. Det är så krasst.

Det säger Ann-Kristin Söderblad, som är verksamhetschef för Yalla Rinkeby. Vi träffas strax innan lunch i verksamhetens fräscha restaurang i Rinkeby. I köket står ett antal kvinnor och förbereder dagens lunch. Någon friterar falafel (som skulle visa sig vara grymt god), någon förbereder en kålsallad och någon annan planerar för en cateringleverans. Lunchserveringen är en mindre – men viktig – del av verksamheten. Den största inkomstkällan är dock cateringverksamheten.

– Man måste tjäna pengar som vilket annat företag som helst. Vi måste vara lika bra som alla andra, om inte bättre, för att få hit regelbundna kunder, säger Abby Afriyie, som är handledare för kvinnorna men också Yalla Rinkebys hållbarhetsstrateg.

Ann-Kristin Söderblad och Abby Afriyie. Bild: Sören Andersson

Kvinnorna som kommer till verksamheten står långt från arbetsmarknaden och är nästan uteslutande utrikes födda. De tillhör den grupp som kanske har allra svårast att komma in på arbetsmarknaden och de har varit i Sverige under en längre tid.

– Det kan handla om åtta, tio, 14 år säger Abby Afriyie.

Inte kunnat ta sig in på arbetsmarknaden

Trots den långa tiden har kvinnorna inte kunnat ta sig in på arbetsmarknaden. Yalla Rinkebys syfte, som socialt företag, är att arbetsträna kvinnorna och öka deras förutsättningar att bli självförsörjande genom arbete.

– Att ha ett jobb och ett sammanhang att gå till är en viktig del i den svenska vardagen. De här kvinnorna har saknat sammanhang, säger Abby Afriyie och fortsätter:

– Vi vill att de ska blomma så som de kan blomma.

Kvinnorna kommer till Yalla Rinkeby genom till exempel Arbetsförmedlingen eller Stockholm stads Jobbtorg. Första mötet sker med en handläggare, men oftast börjar de dagen efter – utan handläggare.

– De blir hundra procent inkastade, men som du ser är det ganska många glada människor i köket, så de blir väl omhändertagna, säger Abby Afriyie.

Öppnar upp

Hon berättar att många av dem som kommer från början är försiktiga och kanske har svårt att se människor i ögonen och behöver bli trygga i nya sociala sammanhang. Men efter ett par månader brukar det hända saker med kvinnorna och de öppnar upp och blir mer självsäkra. Inte minst för att de lär sig saker, som olika kökskoder.

– De lär sig att det är skillnad på vad man använder en gul skärbräda till och vad man använder en blå skärbräda till, till exempel, säger Abby Afriyie och förklarar att den gula används till rå kyckling och den blå till fisk.

– Jag lär mig samtidigt, säger Abby Afriyie och skrattar.

Catering-verksamheten är Yalla Rinkebys viktigaste inkomstkälla. Här lägger Nawal Aljzani upp lunchportioner med falafel. Bild: Sören Andersson

Men även om hon är handledare är det instruktörerna som arbetar närmast kvinnorna som arbetstränar. Instruktörerna är själva kvinnor som från början kom till Yalla Rinkeby för att arbetsträna, men som sedan blev tillsvidareanställda.

– De är viktigast, för i framtiden kommer våra kvinnor att komma ut på vanliga arbetsplatser och lära sig av kollegor, inte handledare.

Pratar om allt

En stor utmaning är att kvinnorna kommer från många olika länder och olika kulturer. Det kan skapa spänningar i gruppen när olika personer inte riktigt förstår varandras olika perspektiv, till exempel när någon är muslim och fastar under ramadan och andra inte gör det. Samtidigt har de flesta i gruppen mycket gemensamt, inte minst för att de är mammor, är intresserade av matlagning och bor på Järva. Allt sammantaget finns det mycket att prata om, till exempel när någon har frågor om klimakteriet, hur Försäkringskassan fungerar eller annat som hör livet till.

– Då sitter vi ner och pratar om det. Vi pratar om allt. Och det går bra, säger Abby Afriyie.

En av dem som jobbar som instruktör på Yalla Rinkeby, men som alltså från början kom för att arbetsträna är Faten Ali. Hon kom till Sverige från Irak för elva år sedan och har jobbat på Yalla Rinkeby i tre år.

– Jag började med arbetsträning, men efter bara två månader blev jag anställd, säger hon och fortsätter:

– Jag gillar att laga mat och började arbeta på familjens cateringfirma i Bagdad när jag var tolv år. Min mamma lärde mig att baka och laga mat.

Faten Ali berättar att hon har många drömmar om att öppna en egen restaurang. När hon kom till Yalla var det med önskan om att få jobba.

– Jag vill göra speciell mat. Det finns mycket i mitt huvud.

Vad betyder det för dig att ha jobbet på Yalla Rinkeby?

– Jag har fått många chanser. Och det känns jättebra att få hjälpa andra kvinnor.

Inkomstjakten skapar kreativitet

Yalla Rinkeby drivs som en ekonomisk förening. Även om verksamheten får visst stöd från de organisationer som skickar kvinnorna till verksamheten, så krävs det intäkter från kunder för att verksamheten ska ha svarta siffror på sista raden och kunna överleva. Det kan skapa en stress, säger Ann-Kristin Söderblad, men det innebär också att det frodas en kreativitet och ett mod i verksamheten. Det kan handla om att odla egna växter på en kolonilott på Järvafältet eller om att planera för att påbörja en textil verksamhet för kvinnor som kanske hellre syr än lagar mat.

Chilisåsen produceras och säljs av en kvinna som tidigare arbetstränade på Yalla Rinkeby. Nu säljs hennes såser vid disken i lunchserveringen. Bild: Sören Andersson

Men det kan också handla om betydligt större projekt. Som till exempel när Yalla Rinkeby med tämligen kort varsel beslutade sig för att tacka ja till erbjudandet om att driva köket i Fryshusets skola i Husby.

– Vi lagar mat till alla barnen, 160 elever, säger Ann-Kristin Söderblad.

– Det blir jättebra arbetsträning för våra kvinnor, fyller Abby Afriyie i och betonar att skolköket är en sådan miljö som kvinnorna kan komma att arbeta i även efter att arbetsträningen är över.

Arbetet i skolan började i mars i år, men redan nu märks det skillnad på skolan. Menyn anpassas efter barnen och efter skolpengen, men det syns på menyn vilken verksamhet som står bakom maten.

– Vi har definitivt jobbat in mer Yalla Rinkeby, säger Abby Afriyie.

Skolmatspersonalen har noterat att det nu går åt mer mat. Barnen äter mer och fler barn äter skolmaten efter att Yalla Rinkeby började servera maten på Husbyskolan.

– Det är mer matglädje där nu, säger Ann-Kristin Söderblad.