KOMPETENSKRISEN

Kemiindustrin larmar om kompetensbrist

Bild: isabell Höjman/TT

Till 2030 kommer den FoU-tunga kemiindustrin behöva rekrytera 4 000 till 8 000 nya forskarutbildade. I dag utexamineras blott 2 000 inom teknik, medicin och naturvetenskap per år, visar en ny rapport från branschorganisationen IKEM.

- Ska man koka ned det så handlar det om Sveriges ställning som ledande innovationsnation. Svenska kemiföretag forskar på mycket som samhället behöver, till exempel nya individanpassade läkemedel, testmetoder som inte bygger på djurförsök och klimatsmarta material, säger Jonas Hagelqvist, vd IKEM.

En stor del av kompetensbristen förklaras av att var fjärde förskarutbildad förväntas gå i pension och ökad forskningskompetens.

IKEM uppmanar nu politikerna att se över allt från anslagen till utbildningarna i naturvetenskap och teknik till reglerna för arbetskraftsinvandring.

− Alla forskarutbildade arbetar inte på forskningsavdelningarna. Människor med gedigen kunskap behövs även på andra funktioner inom företagen. De kan till exempel arbeta som tekniska säljare, när andra industrier ska utveckla sina produkter behöver de ju ofta hjälp av kemiindustrin.

Webbinarium: Fredag 11/3 - Fler forskarutbildade önskas − Kemiindustrins kompetensbehov i en föränderlig värld