KOMPETENSKRISEN

Trots sveket från AF − han fick jobb efter några timmar

Arbetsförmedlingens hjälp till Tord Jönsson slutade med indragen a-kassa. Men genom andra vägar fick han jobb som busschaufför − bara timmar efter att han hade fått körkortet i brevlådan. ”Man ska inte ha med dem att göra”, säger han om myndigheten.

Tord Jönsson var närmare 57 år när han blev uppsagd från sitt jobb som administratör på grund av arbetsbrist. Naturligtvis började han fundera på vad som skulle hända nu. Gick det ens att få ett nytt jobb vid den åldern? Att han dessutom bor på en liten ort i Norrlands inland gjorde inte saken enklare.

Innan han blev administratör hade han jobbat i mer än 25 år som ambulanssjukvårdare, men tvingats sluta på grund av en skada. Men tanken på att köra fordon fanns kvar och viljan att träffa människor likaså. När Anna på Omställningsfonden frågade honom vad han ville göra och gav honom en vecka att fundera på blev svaret: köra buss. Genom fonden fick Tord Jönsson råd och stöd med hur han skulle gå till väga.

− Jag frågade Trönderbilerne, som kör bussar i Jämtland, om de tyckte att jag skulle plugga vidare och fick svaret: ”Om du hade haft busskort hade jag anställt dig imorgon”.

Vad var det med bussföraryrket som lockade?

− Jag vet att de behöver folk och jag har 200 meter till arbetsplatsen. Jag tycker om att träffa folk och att köra. Det var mycket som föll på plats.

− Jag tänkte att jag prövar på i alla fall. Jag kan ju inte gå och vänta på att någon annan ska lösa bekymren åt mig.

Kritisk mot Arbetsförmedlingen

Tord Jönsson började söka stöd för att gå en bussförarutbildning. Hos Arbetsförmedlingen fick han inte napp. Men med hjälp av Omställningsfonden fick han utbildningen betald av sin gamla arbetsgivare, Strömsunds kommun.

Han är djupt kritisk mot hur Arbetsförmedlingen hanterade hans ärende.

− Det hände ingenting när jag pratade med dem. Man ska inte ha med dem att göra.

Tord Jönsson berättar att det inte räckte med att han blev nekad bussförarutbildning genom Arbetsförmedlingens försorg. Arbetsförmedlingen ställde till det på fler sätt än så.

− Hon [handläggaren på Arbetsförmedlingen] lovade mig att jag inte skulle behöva söka så många jobb, eftersom jag skulle gå bussutbildningen, säger han.

Under de två månader som gick valde därför Tord Jönsson att inte söka jobb, eftersom han visste att han skulle ta busskörkort. Men Arbetsförmedlingen valde att inte vidareförmedla den informationen till a-kassan.

− Jag blev först straffad med en dag och sedan med två. Men inte nog med det, efter ett tag blev jag straffad med ytterligare en vecka.

Han förklarar att på grund av Arbetsförmedlingens agerande förlorade han alltså a-kassersättning.

− Hon hade lovat mig en massa saker, men inte skrivit ner det. Så det var jag lite sur över.

Fick jobb direkt

Men trots Arbetsförmedlingens brister lyckades Tord Jönsson alltså genomföra sin bussförarutbildning. Den 12 maj 2020 körde han upp och fick godkänt. Den 14 maj började han köra extra åt bussbolaget.

− Jag fick busskörkortet i brevlådan klockan tolv på dagen och jag började köra halv fem.

Första turen gick till Strömsund, 14 mil enkel väg.

− Det var lite speciellt att vara ensam. Vägen kan jag ju för jag har ju övningskört med dem, men nu var jag helt ensam och skulle hålla tidtabellen. Det var nervöst när det inte fanns någon att fråga.

Han körde extra för bolaget under sommaren, men från den 1 september är han tillsvidareanställd.

Hur känns det att byta karriär mitt i livet?

− Det har bara rullat på, så jag har inte hunnit känna efter. Men uppsägningen var som en spark i röven. Jag fick ta tag i något nytt och pröva på.

Men inte nog med att Tord Jönsson nu har fått en helt ny karriär och en ny arbetsgivare. Han har visat sig vara väldigt attraktiv bland arbetsgivare i lilla Gäddede. Nu knackar även taxibolaget på dörren.

− De vill att jag ska börja köra åt dem framöver, så nu ska jag ta taxikort. De betalar utbildningen.

Det måste vara härligt att vara så eftertraktad?

− Ja, verkligen. De var inte vad man hade väntat sig när man hade blivit så gammal.

Tord Jönsson är mycket tacksam för det stöd som han fick från Omställningsfonden.

− Utan Anna hade det nog aldrig gått.

TN har sökt Arbetsförmedlingen, men de avböjer att kommentera ett enskilt ärende.