KOMPETENSKRISEN

Från arbetslös till drömjobbet – på tio minuter

TN träffar Sofia Lindborg en mycket tidig morgon utanför Stockholm, där hon är på ett jobb. Bild: Sören Andersson

Sofia Lindborg hade blivit arbetslös och var på väg att ge upp. Men med lite hjälp fick hon ett nytt jobb som lastbilschaufför på tio minuter. För Arbetsförmedlingen tog det flera månader att ens reagera. ”Jag älskar mitt jobb”, säger hon.

Efter en lång karriär som behandlingspedagog stod Sofia Lindborg en dag arbetslös. Hon hade under en period varit utmattad och konstaterade att jobbet hon hade haft var mentalt slitsamt. Då var hon i drygt 45 år och inte sugen på att fortsätta i sitt tidigare yrke. Samtidigt visste hon att i den åldern hon befann sig var det inte enkelt att hitta en ny väg.

Eftersom hon hade varit anställd i en kommun kopplades Omställningsfonden in, för att hon skulle få stöd att gå vidare.

− De kom och hälsade på och berättade vad de kunde hjälpa till med. Jag tänkte att det lät intressant, men jag är lite envis och vill göra saker själv. Jag vill gärna lösa mitt liv själv och ber sällan om hjälp, säger Sofia Lindborg.

Började ge upp

Hon berättar att hon sökte de jobb hon trodde att hon kunde ta och gjorde det i ett drygt år. Hon sökte också en lastbilschaufförsutbildning genom Arbetsförmedlingen, men fick inte något svar på sin ansökan. Till slut började hon ge upp hoppet.

− Men sedan ringer den här lilla ängeln Camilla Grahn.

Camilla Grahn jobbar på Omställningsfonden och var den person som Sofia Lindborg hade träffat redan när hon blev uppsagd.

− Hon frågade hur det går för mig och jag sa att det inte går bra.

Sofia Lindborg berättade att hon hade funderat på att försöka bli lastbilschaufför.

− Det är ett jobb som jag inte behöver slita ut kroppen på. Jag tycker om att köra bil. Det är spännande med nya platser och nya saker, säger Sofia Lindborg.

Den 24 september körde jag upp. Det var en fredag. Då skickade jag en spontanansökan på ett jobb. På måndagen var jag på intervju och fick jobbet.

”Jag ringer dig om tio minuter”, sa Camilla Grahn under telefonsamtalet – och det gjorde hon. Samma eftermiddag fick Sofia Lindborg träffa en körskollärare som kollade hur hon kör bil, för att se om hon hade potential som lastbilschaufför.

Samma dag ringer körskolläraren tillbaka till Camilla Grahn och säger att om Sofia Lindborg bara inte är så het på gasen, så skulle hon passa utmärkt för lastbilsjobb.

− Fyra dagar senare satt jag i skolbänken för att ta lastbilskortet.

Här gör Sofia Lindborg en parentes tillbaka till kontakten med Arbetsförmedlingen. För plötsligt, två veckor efter att hon hade börjat utbildningen genom Omställningsfondens försorg, kom till slut ett besked från AF. Hon hade kommit in på utbildningen som hon hade sökt många månader tidigare. Men den kunde inte starta förrän året efter på grund av pandemin.

Så för Arbetsförmedlingen tog det många månader att ge dig besked, men för Omställningsfonden gick det på tio minuter?

− Så kan man säga, säger Sofia Lindborg.

Hon konstaterar att den hjälp hon fick genom Omställningsfonden var betydligt mer effektiv än myndighetens och är skarpt kritiskt till hur Arbetsförmedlingen arbetar med de arbetssökande.

− Varför kan de inte arbeta på samma sätt? Det skulle minska arbetslösheten direkt, bara genom att ge folk hopp, säger hon.

Fick jobb direkt

I höstas var Sofia Lindborg färdig lastbilschaufför och redo för ett nytt jobb.

− Den 24 september körde jag upp. Det var en fredag. Då skickade jag en spontanansökan på ett jobb. På måndagen var jag på intervju och fick jobbet.

Efter två månader sökte hon ett nytt jobb på ett annat företag, närmare hemmet. Och det jobbet fick hon också.

− Det är ingen dans på rosor och jag får tänka mig för hela tiden. Det är inte enkelt.

Men hon trivs ändå som fisken i vattnet.

− Nu lever jag livet fullt ut. Jag älskar mitt jobb! Mycket!