KOMPETENSKRISEN

Här är företaget som rekryterar som Tinder

Bild: Pressbild

“It’s a match!”. Rekryteringsföretaget WeTal har med sin Tinder-inspirerade plattform lyckats para ihop tusentals programmerare med arbetsgivare. “Vi vill bli nästa Linkedin”, säger vd Charlotte Holmen till TN.

Under sin tid som programmerare såg WeTals vd Charlotte Holmen behovet av att modernisera rekryteringen inom teknikbranschen. Trots en accelererande kompetensbrist förblev anställningsmetoderna desamma. Enligt en rapport från IT&Telekomföretagen från år 2020 förväntas underskottet vara 70 000 personer år 2024. Störst brist är det på programmerare.

– Det är talangernas marknad och inte arbetsgivarens. Jag såg nyligen statistik att snittiden för rekrytering av programmerare ligger på 30 dagar. Med tanke på hur stor bristen är behöver arbetsgivare bestämma sig snabbare, säger Charlotte Holmen.

För att raska på nyanställningar väljer WeTal att gå bort från klassiska metoder.

– Jag ville skapa en plattform som liknar Tinder. Där rekrytering blir modernare och snabbare, säger Charlotte Holmen.

Utöver att arbetsgivare och jobbsökande behöver ge varandra en “like” för att kunna skriva till varandra, kan båda parter filtrera utbudet utifrån sina preferenser. Bland annat kan jobbsökande ställa in om de prioriterar en hög lön eller ett gott syfte.

WeTals tinderfiering av rekryteringsarbetet är inte det enda som skiljer företaget från dess konkurrenter. Charlotte Holmen berättar att de även ha valt att korta ned de tekniska tester som kandidaterna behöver genomföra. Hittills har företaget utformat tre tekniska tester, som ska klaras på mindre än en kvart. Charlotte Holmen menar att en rekryteringsprocess traditionellt kan ta för mycket tid från attraktiva kandidater.

– När jag arbetade som programmerare blev jag en gång ombedd att bygga en app på en dag. Vi vill sålla fram bra kandidater utan att belasta kandidaten för mycket, säger hon och fortsätter:

– Om en programmerare har tio erbjudanden kan ett “case” på en dag vara för krävande.

Jämställdhetsinitiativ

Sedan WeTal grundades 2019 har de hittills matchat tusentals programmerare med företag. Men ambitionerna är högre. Med det nylanserade initiativet “WeTal Include” vill de få in fler kvinnliga programmerare i branschen och ge arbetsgivare möjligheter till konkreta jämställdhetsåtgärder. Trots ett starkt personligt intresse påbörjades initiativet på begäran av branschen.

– Det var flera bolag som hörde av sig till mig och sa “Vi är 10-20 män i vårt tech-team. Kan vi hitta snabbare metoder för att hitta tjejer?”, säger Charlotte Holmen.

Med “WeTal Include” erbjuds bolag ett jämställdhetstest där de får skräddarsydd hjälp med de områden som behöver utvecklas. Enligt WeTal är lösningen på branschens obalans utbildning och ökad medvetenhet.

– Det behöver inte handla om att folk inte vill vara jämställda. Det kan handla om att man inte är medveten om vad man gör fel. Vi klarade inte heller hela testet när vi tog det första gången, säger Charlotte Holmen och skrattar.

Företagets jämställdhetsarbete är brett och sträcker sig från podcasten “WeTal Talks” till informativa evenemang. I det nya initiativet presenteras även “tjejknappen” som ser till att kvinnliga och icke-binära programmerare presenteras först för arbetsgivare.

– I och med att 80 procent av alla programmerare är män har kvinnliga programmerare inte ett lika starkt nätverk som de manliga. När jag började programmera visste jag knappt om några kvinnliga programmerare. Därför vill vi på WeTal lyfta upp dem ännu mer, säger Charlotte Holmen.