AVTALSRÖRELSE
Strejken i hamnarna kan slå hårt mot svensk export – ”Finns inga vinnare”
Hamnarbetarförbundets senaste storkonflikt kan på bara några dagar få dramatiska konsekvenser för både svenska företag och konsumenter, varnar Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl. "Det är svårt att förstå varför det har varit så många konflikter genom åren", säger han till TN.
– Alla konflikter på arbetsmarknaden är olyckliga, men hamnkonflikter är oerhört allvarliga. De drabbar alla i samhället som importerar eller exporterar någonting. Så det är väldigt allvarliga konflikter, särskilt i ett litet land som Sverige.
Det säger Svenskt Näringslivs vice vd och förhandlingschef Mattias Dahl. Att utbrytarfacket Hamnarbetarförbundet nu har valt att gå i konflikt gör honom upprörd.
– Sverige är ett exportberoende land. Så det här får snabbt dramatiska konsekvenser, säger han.
”Sedan Hamnarbetarförbundet bröt sig ur, så har vi haft en grundläggande problematik i hamnarna. Under lång tid vägrade de att skriva på kollektivavtal.”
Vad det är för konsekvenser beror helt på hur konflikten utvecklas. Men det räcker att det bara går några få dagar, så blir det tungt för många svenska företag – och även för svensken i gemen.
– I princip det mesta som vi konsumerar och tillverkar i Sverige går via en hamn, antingen till landet eller ut från landet, säger Mattias Dahl.
Kan det bli tomt på butikshyllor?
– Absolut!
Minskar den svenska trovärdigheten
Utöver att en hamnkonflikt drabbar konsumenter här och nu, så kan det också påverka Sverige på sikt. När företagen inte kan exportera sina varor så påverkar det kunder runt om i världen. Trovärdigheten för de svenska företagen minskar om de inte kan leverera sina produkter, menar Mattias Dahl.
– Om utländska kunder upplever Sverige som ett osäkert land att handla ifrån kommer de att leta efter leverantörer från andra länder. Och det påverkar den svenska konkurrenskraften och får snabbt stora negativa effekter, säger han.
I de svenska hamnarna finns två fackförbund. Det är det stora facket Transportarbetareförbundet med 55 000 medlemmar och det mindre Hamnarbetarförbundet med ett tusental medlemmar. Transport har förstahandsavtalet, det så kallade Hamn- och stuveriavtalet, som styr löner och arbetsvillkor. Tidigare i veckan tecknade Transport ett nytt avtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.
Det avtal som Hamnarbetarförbundet har är ett så kallat andrahandsavtal. Det ska vara likalydande som förstahandsavtalet och kan inte ha andra formuleringar. Skälet är att det inte kan finnas olika villkor på samma arbetsplats för samma typer av arbetsuppgifter.
Trots att det alltså är omöjligt att teckna ett annat avtal än ett andrahandsavtal väljer alltså Hamnarbetarförbundet att gå i konflikt och kräva andra villkor än Transport.
– Det är bra att Transport och Sveriges Hamnar har gått i mål med ett avtal. Och det är ju det avtalet som har gällt i hamnarna under mycket lång tid. Det är väldigt märkligt att Hamnarbetarförbundet inte accepterar det. Det är det enda avtal som finns att förhandla om och det är det som gäller, säger Mattias Dahl och fortsätter:
– Vad ska strejken leda till? Det finns ju redan ett kollektivavtal.
Omfattas av Transports avtal
Även om Hamnarbetarförbundet inte skulle teckna avtal alls, så omfattas alltså deras medlemmar redan av Transports kollektivavtal. Ett förstahandsavtal gäller alla medarbetare på en arbetsplats, oavsett om de är fackligt anslutna eller inte och oavsett vilket fack de i så fall är anslutna till.
– Den svenska modellen bygger på att det finns ett branschavtal per bransch, inte en massa konkurrerande avtal.
Vad kan den här typen av agerande från ett fackförbund leda till?
– Ja, vi har ju varit med om det här förr och vet att det kan leda till allvarliga och långa konflikter som skadar oss alla, säger Mattias Dahl.
Han syftar på de många och långa konflikter som Hamnarbetarförbundet har genomfört sedan förbundet bröt sig ur Transport 1972. Tillsammans med Syndikalisterna är Hamnarbetarförbundet det svenska fackförbund som genomför flest konflikter per medlem.
– Det finns inga vinnare, bara förlorare på det här. Vi är inte där ännu, men vi är i ett allvarligt läge.
”Vi har ju varit med om det här förr och vet att det kan leda till allvarliga och långa konflikter som skadar oss alla.”
– Sedan Hamnarbetarförbundet bröt sig ur, så har vi haft en grundläggande problematik i hamnarna. Under lång tid vägrade de att skriva på kollektivavtal, säger Mattias Dahl.
Sedan 2019, när Hamnarbetarförbundet till slut gick med på att teckna ett andrahandsavtal, har läget i hamnarna varit något lugnande. Men Mattias Dahl konstaterar att det nu ser ut att bli problematiskt igen.
– Innan de tecknade kollektivavtal var Hamnarbetarförbundets affärsidé under lång tid att bråka. Vi får väl se, men konflikten som pågår nu ger ju indikationer på att de är på väg tillbaka till den inställningen, säger han.
– Hamn- och stuveriavtalet erbjuder väldigt många rättigheter. Det är ett bra avtal ur ett arbetstagarperspektiv. Därför är det svårt att förstå varför det har varit så många konflikter genom åren.
Hamnarbetarförbundet menar att de har dåliga villkor. Det håller du alltså inte med om?
– Nej, det är ett väldigt bra avtal från ett fackligt perspektiv och det är bara att jämföra med valfritt annat kollektivavtal.