CORONARESTRIKTIONERNA

Nya restriktioner väntas på flera håll i Europa

Vaccinviljan i Österrike har ökat sedan nya krav ställdes i måndags – snart kan de skruvas åt ytterligare. Arkivbild. Bild: Lisa Leutner/AP/TT

Europa (TT)

Smittosiffrorna skenar återigen i stora delar av Europa.

I Nederländerna väntas nya restriktioner införas till helgen och i Österrike säger förbundskanslern Alexander Schallenberg att en lockdown för ovaccinerade förmodas vara oundviklig.

Barer, restauranger och butiker som inte säljer livsmedel i Nederländerna kommer behöva stänga klockan sju på kvällarna i minst tre veckor framöver, rapporterar tv-kanalen Nos under fredagen och hänvisar till regeringsuppgifter.

Människor uppmanas fortsätta arbeta hemifrån i så stor utsträckning som möjligt, och ingen publik kommer att tillåtas på sportevenemang den närmsta tiden, enligt Nos.

Under gårdagen rapporterade Nederländerna rekordhöga 16 300 nya smittofall. Senare under fredagen väntas landets tillförordnade premiärminister Mark Rutte presentera de nya restriktionerna, skriver Reuters.

Ovaccinerad? Stanna hemma

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC rapporterade i veckan att pandemiläget blivit värre i 44 regioner medan det ljusnar på bara ett ställe i EU och EES.

Och inom bara några dagar väntas Österrike komma med nya restriktioner för landets ovaccinerade.

Redan på måndag väntas ovaccinerade i regionen Oberösterreich, övre Österrike där smittspridningen nu är som högst och vaccinviljan är som lägst, uppmanas stanna i hemmet.

– Två tredjedelar av befolkningen ska inte behöva lida för att andra vacklat, säger Schallenber enligt BBC.

Tyska diskussioner pågår

Österrikarnas villighet att vaccinera sig uppges dock ha ökat sedan det tidigare i veckan infördes krav på vaccination eller bevis på genomgången infektion för att till exempel gå till frisören eller äta wienerschnitzel på lokal.

Även i Tyskland, som noterade över 50 000 nya smittofall under torsdagen – det högsta antalet nya smittofall på ett dygn hittills under pandemin, väntas restriktionerna skruvas åt. I nästa vecka ska företrädare för regeringen och delstaterna diskutera det allvarliga läget och vilka möjliga åtgärder som kan vidtas för att bromsa smittspridningen, enligt vicekansler Olaf Scholz (SPD).

Sophie Tanha/TT