DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Erdogan vill inte se Sverige och Finland i Nato

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid ett möte med Nato i mars. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Turkiet (TT-AP-AFP)

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det vore ett "misstag" att låta Sverige och Finland bli medlemmar i Nato, rapporterar AFP.

– Vi ställer oss inte positiva. Skandinaviska länder är som ett gästhem för terrororganisationer, säger Erdogan till journalister i Istanbul efter fredagsbönen.

Erdogan drar paralleller till Natos beslut att låta Grekland bli medlem 1952, ett land som Turkiet har en lång historisk konflikt med.

– Vi i Turkiet vill inte begå ytterligare ett misstag på det här området.

Den turkiske ledaren anklagar de skandinaviska länderna för att ge en fristad till medlemmar ur den av EU, USA och Turkiet terrorstämplade kurdiska gerillan PKK och den vänsterextrema organisationen DHKP-C.

Utspelet kommer samma dag som den svenska regeringen och riksdagen presenterat sin säkerhetspolitiska analys, där man bland annat gör bedömningen att ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen skulle öka säkerheten för Sverige.

Analysen kommer att ligga till grund för statsminister Magdalena Andersson och Socialdemokraterna slutgiltigt ska ta ett beslut om hur man ställer sig till en Natoansökan på söndag.

I går gav Finlands Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin beskedet att Finland bör gå med i Nato utan dröjsmål.

Beskedet togs emot med öppna armar av försvarsalliansens chef Jens Stoltenberg.

"Om Finland bestämmer sig för att ansöka kommer de att önskas varmt välkomna i Nato och ansökningsprocessen kommer att ske raskt och smidigt", sade Stoltenberg i ett uttalande.