DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Säkerhetsexperter: Fler företag drabbas av insiderhot

Bild: Christine Olsson/TT

Insiderincidenterna ökar till följd av medarbetarens missnöje, ekonomiska bekymmer eller dubbla lojaliteter, förklarar säkerhetsexperten Jeanette Lesslie Wikström för ledarskapssajten TLNT.

För att motverka dessa och andra säkerhetshot framhåller hon vikten av ledningsengagemang, riskanalyser, och uppföljning av säkerhetsprövningar.

– Livet förändras. Nya kontakter, dåliga investeringar, spelproblem eller en omorganisation på företaget kan påverka en medarbetares lojalitet. Det är viktigt att ha en uppmärksam och stöttande organisation som kan identifiera förändrade beteenden i tid, säger Jeanette Lesslie Wikström.

Samtidigt identifierar säkerhetsexperten Carolina Angelis att brottslingar har anammat metoder för både insiderhot och cyberattacker som tidigare bara använts av statliga underrättelsetjänster.

– Till exempel att värva insiders för att möjliggöra ransomware-attacker. Men även banker och rättsväsende är av intresse för gängkriminella som både rekryterar och placerar folk ”på insidan”, säger Carolina Angelis.

TLNT: Här är säkerhetshoten mot svenska företag