CORONARESTRIKTIONERNA

Danmark: Nedstängda företag ska kompenseras

Från och med söndagen blir det nya restriktioner i Danmark. En majoritet i folketinget har beslutat att företag som drabbas ska kunna få kompensation. Arkivbild. Bild: Philip Davali/Ritzau/TT

Coronaviruset (TT-Ritzau)

Majoriteten i det danska folketinget har beslutat att de företag som väljer att frivilligt stänga sina verksamheter kan få en stor andel av sina fasta kostnader kompenserade av staten.

Beskedet kom i ett pressmeddelande från det danska näringslivet på lördagskvällen.

Nu är parterna bland annat överens om att företag som påverkas av restriktionerna och själva väljer att stoppa sin verksamhet kommer att kunna få upp till 90 procent av sina fasta kostnader och omsättningsbortfall kompenserade.

Utöver den socialdemokratiska regeringen står bland andra Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Enhetslistan och Kristdemokraterna bakom uppgörelsen.

Från och med söndagen införs flera restriktioner i Danmark i syfte att bromsa den stora smittan av omikronvarianten av coronaviruset. Bland annat kommer restaurangers öppettider att begränsas.

Lördagskvällens besked välkomnas av Emil Fannikke Kiær, som företräder näringslivsorganisationen Dansk Industri.

– Delar av näringslivet är extremt hårt drabbat och har svårt att genomföra sin verksamhet, säger han.

– Därför anser vi inom Dansk Industri och inom näringslivet att det är rimligt att någon form av kompensation ges när man inte kan driva sin verksamhet.