KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Hård press när klimatsamtalen återupptas

"Frihet att förorena" står det på tavlan denna kopia av Frihetsgudinnan håller. Protestkonstverket gjordes av dansken Jens Galschiot i samband med klimatmötet i Bonn 2017. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Miljö (TT)

FN:s klimatförhandlingar återupptas efter uppehåll sedan 2019. Mycket har förändrats när "SB 52" inleds i Bonn i dag.

Överläggningarna i Tyskland är visserligen i informellt format, då inga beslut kommer att fattas. Å andra sidan har världens länder väldigt mycket nytt att dryfta i klimatfrågan. Det handlar om sådant som covidpandemins effekter, både positiva och negativa, på klimatet samt maktskiftet till en mer miljöfokuserad ledning i USA. Båda är två stora förändringar.

SB står för "subsidiary bodies", ungefär "underlydande instanser", och deras 52:a möte ska lägga grunden för ett handlingskraftigt toppmöte i Skottland i höst. Toppmötet COP26 skulle egentligen ha ägt rum redan i november 2020, men sköts upp på grund av pandemin. Så många känner nu att tiden blivit ännu knappare för världen att hantera klimatutmaningarna.

– Frånvaron av COP har lämnat en oerhörd mängd arbete som återstår att göra, om vi vill kunna leverera i Glasgow, säger Marianne Karlsen, som leder ett forum i förhandlingarna, till nyhetsbyrån AFP.

Hennes förhoppningar hämmas dock av att mötet är digitalt, av smittskyddsskäl. Det gör det inte blir tal om nattmanglingar bakom lyckta dörrar för att försöka lösa ut känsliga frågor.

– Vi ville verkligen ha all den interaktion som blir när man möts ansikte mot ansikte, men den möjligheten fanns inte, säger Karlsen.

Henrik Samuelsson/TT