EU:S FRAMTID

Tjeckien och Sverige överens: EU:s konkurrenskraft avgörande

Europe Unlocked samlade näringslivs- och EU-toppar från både Tjeckien och Sverige till paneldiskussionen i Prag. Bild: Photo by Macciani, CZ Government

Europe Unlocked som initierats av Svenskt Näringsliv syftar till att stärka EU:s inre marknad. Nyligen lockade koalitionen både svenska och tjeckiska toppnamn till en paneldebatt i Prag. Och beskedet från de närvarande var tydligt: Nästa kommission måste fokusera mer på EU:s konkurrenskraft.

När EU i juni går till val för att välja ett nytt parlament, har de viktiga frågorna om konkurrenskraft och EU:s inre marknad alla möjligheter att toppa agendan. Något de också gjorde på Europe Unlockeds allra första internationella event, som gick av stapeln i Prag i förra veckan.

Koalitionen Europe Unlocked som lanserades i höstas initierades av Svenskt Näringsliv och fick direkt anhängare i form av näringslivsorganisationer från en rad olika EU-länder. Ambitionen med Europe Unlocked är att stärka den inre marknaden och få EU:s ledning att fokusera på tillväxt och konkurrenskraft.

Eventet i Prag bestod av en paneldiskussion med konkurrenskraft som tema. Medverkade i panelen gjorde Štěpán Černý, den tjeckiska regeringens chef för EU-frågor, samt Christian Danielsson, som är Sveriges statssekreterare för EU-frågor. Dessutom deltog bland andra Milena Jabůrková, vice ordförande för den tjeckiska näringslivsorganisationen SPCR, tjeckiska handelskammarens vice ordförande Tomáš Prouza, samt Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.

Stort intresse när Europe Unlocked bjöd in till paneldiskussion om EU:s konkurrenskraft. Bild: Photo by Macciani, CZ Government

Samtliga var överens om vikten av att nästa EU-kommission måste rikta ljuset på behovet av konkurrenskraft, inte minst eftersom EU har halkat efter USA på området.

– Den inre marknaden och handeln är avgörande, sa Christian Danielsson i paneldebatten, enligt nyhetssajten Euractiv.

För Tjeckien, som är ett exportberoende land med tung industri, är det avgörande med en stark inre marknad. Landet har bland annat varit kritiskt till att det har blivit enklare för EU-länder att ge statsstöd till företag, vilket man menar gynnar företag i rika länder eftersom de starkare ekonomierna har större möjlighet att ge sina företag statliga stöd.

I paneldebatten i Prag framkom det att Tjeckien anser att frågan om konkurrenskraft inte har varit tillräckligt prioriterad av den nuvarande kommissionen. Landet hoppas nu på förändring, meddelade Štěpán Černý.

– Vi är i en unik position och har nu möjlighet att formulera idéer som kan läggas fram av nästa europeiska kommission, sade Černý enligt Euractiv.

Euractive: Czechia and Sweden want new Commission to focus on the single market