Andersson om gasläckage: Troligen sabotage

Utrikesminster Ann Linde (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller pressträff med anledning av gasläckaget vid Nord Stream 1 och 2. Bild: Fredrik Persson/TT

Danmark/Sverige (TT)

Statsminister Magdalena Andersson (S) säger att gasläckagen vid Nord Stream 1 och 2 troligt är ett sabotage.

Hennes utspel kommer sedan Danmarks statsminister Mette Frederiksen sade att läckagen är en medveten handling

– Informationsläget är långt ifrån fullständigt, men vi ser allvarligt på det inträffade. Detonationer har inträffat och det rör sig troligtvis om sabotage, säger statsminister Magdalena Andersson vid en pressträff på tisdagskvällen.

– Detonationerna har inträffat utanför Sveriges territorium och Sverige är inte under attack, tillägger hon.

– Vi fortsätter att samla in fakta och har haft flera möten med svenska myndigheter. Vi utesluter inga senarier men kommer inte att spekulera om motiv, säger utrikesminister Ann Linde.

Säkerhetsläget i vårt närområde är oförutsägbart i just och det är viktigt att vi agerar snabbt beslutsamt och gemensamt, fortsätter hon.

– Det är viktigt att vi tar hela situationen på stort allvar, säger försvarsminister Peter Hultqvist och kallar det för en händelse utöver det vanliga.'

Medveten handling

Den hastigt sammankallade pressträffen i regeringskansliet följde kort efter ett pressmöte i Köpenhamn.

– Det är myndigheternas bestämda åsikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, säger Mette Frederiksen (S) vid en pressträff på tisdagen.

Hon understryker att det inte råder något direkt militärt hot Danmark.

En av sprängningarna hade en magnitud på 2,3 och registrerades på 30 mätstationer i södra Sverige. Den första explosionen registrerades klockan 2.03 natten mot måndagen och den andra vid 19-tiden på måndagen.

– Det är tydligt utifrån vågformerna att det är en sprängning. Enligt vad vi kan se har explosionerna inträffat nära botten men inte i bergen, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid Institutionen för geovetenskaper (SNSN), som mäter svenska jordbävningar och sprängningar.

Även norska och danska institut som övervakar seismologisk aktivitet meddelar under tisdagen att de har registrerat explosionerna.

– Det var skakningar som man inte ser vid jordskalv, utan vid explosioner, säger Danmarks klimatminister Dan Jørgensen (S) på tisdagskvällen.

"Inget angrepp mot Danmark"

På en direkt fråga om regeringen ser läckaget som en krigshandling säger Mette Frederiksen att läckaget är på internationellt vatten och därmed inte är ett angrepp mot Danmark.

– Att vi ser så allvarligt på det beror på att det sker så nära Danmark och Sverige.

Hon säger att det inte föreligger något hot mot Bornholm och vill inte gå in på vem som kan ha utfört handlingen.

– Det var ingen olycka. Närmare än så går vi inte in på det.

Enligt Björn Lund motsvarar den första explosionen ungefär ett par hundra kilo dynamit eller en mindre dynamitladdning som påverkats av gas. Men man kan inte med hundra procents säkerhet säga att explosionerna har skett på precis samma platser som Sjöfartsverket angett för läckagen.

Information till försvaret

Försvarsmakten analyserar tillgänglig information och jobbar i dialog med berörda myndigheter, enligt Försvarsmaktens pressekreterare Therese Fagerstedt.

– Vi får se vad vi kommer fram till, just nu utesluter vi ingenting, säger hon.

Kustbevakningen flyger över området och har ett stort fartyg på väg till platsen.

– Just nu går det inte att begränsa eller bekämpa gasen. Den löses upp relativt snabbt i både luft och vatten, säger Malin Roth, operatör hos Kustbevakningens ledningscentral, vid 18-tiden på tisdagen.

Anmälan om grovt sabotage

En anmälan om grovt sabotage har upprättats hos polisen med anledning av händelsen.

"Rubriceringen är i nuläget grovt sabotage, men denna kan komma att ändras. Polismyndigheten samverkar med andra berörda myndigheter och lägesföljer utvecklingen", skriver polisens nationella mediecenter i ett mejl till TT.

Läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes på måndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust. Även Nord Stream 1, med ungefär samma sträckning, rapporterade tryckfall. Svenska Sjöfartsverket konstaterar att båda ledningarna skadats.

– I går kväll runt åttatiden kom rapporter om ytterligare läckage från Nord Stream 1 på två olika platser, från ett passerande fartyg, säger Sara Eriksson, presschef på Sjöfartsverket, till TT.

Ett av läckagen har enligt regeringen skett i svensk ekonomisk zon och två i dansk ekonomisk zon, nordöst om Bornholm.

Skadorna på gasledningarna är "utan motstycke", skriver operatören Nord Stream enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Enligt uttalandet är det omöjligt att uppskatta hur lång tid det kommer att ta att återuppta driften av infrastrukturen för gastransport.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov hävdar under tisdagen att Ryssland är "extremt oroat" över tryckfallet och säger att situationen måste hanteras omgående. På en fråga om läckaget kan ha orsakats av ett sabotage svarar Peskov att "inget alternativ kan uteslutas i nuläget".

En av gasläckorna i Östersjön, fotograferad från ett danskt F16-plan. Bild: Danmarks försvarsmakt/TT
Kartan visar de tre läckorna på gasledningen Nord Stream och Nord Stream 2. Bild: Anders Humlebo/TT

Fakta

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, på grund av allt aggressivare ryskt agerande gentemot Ukraina och anfallskriget som Ryssland inledde i slutet av februari i år. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.