KRIGET I UKRAINA

G7: Attack mot köpcentrum ett krigsbrott

Frivilliga arbetar under natten med att röja upp förödelsen efter robotattacken mot ett köpcentrum i Krementjuk i mellersta Ukraina. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

Dödssiffran stiger efter gårdagens ryska robotattack mot ett köpcentrum i Krementjuk i mellersta Ukraina. Minst 18 har hittats döda och närmare 60 har skadats.

FN:s säkerhetsråd ska med anledning av dådet samlas för ett extrainsatt möte i New York.

Under natten har ett intensivt räddningsarbete pågått vid köpcentrumet, som började brinna när den ryska roboten slog ner.

18 människor har bekräftats döda, enligt regionens guvernör Dmytro Lunin och 59 människor har skadats, säger Serhij Kruk vid landets räddningstjänst.

"Räddningsarbetet pågår dygnet runt", skriver Serhij Kruk på Telegram tidigt på tisdagen.

Attacken skedde när köpcentrumet var som mest välbesökt och 1 000 personer tros ha befunnit sig i byggnaden.

"Jag vill ännu en gång betona: ignorera inte flyglarmen," skriver Kruk.

Ryssland förnekar

Ryssland, som har en historia av att attackera civila mål som sjukhus, teatrar och tågstationer i Ukraina, förnekar skuld genom den ryske biträdande FN-ambassadören Dmitrij Poljanskij. Han hävdar på Twitter att händelsen är en "ukrainsk provokation".

Angreppet fördöms av såväl USA som övriga G7-länder.

"Rysslands attack mot civila på ett köpcentrum är grym. Vi känner med det ukrainska folket. Som visats vid G7-toppmötet kommer USA tillsammans med våra allierade och partner att fortsätta att hålla Ryssland ansvarigt för sådana grymheter," skriver USA:s president Joe Biden på Twitter.

De samlade G7-ledande kallar i ett uttalande attacken för "avskyvärd":

"Urskillningslösa attacker på oskyldiga civila utgör ett krigsbrott," skriver stormakternas ledare.

FN fördömer

Ukraina vädjade på måndagskvällen om ett krismöte i FN, något som beviljats genom ett extrainsatt möte med säkerhetsrådet i New York.

– Den ryska attacken är en av de mest skamlösa terrorhandlingarna i europeisk historia, sade president Volodymyr Zelenskyj i sitt kvällstal på måndagen.

FN-talespersonen Stéphane Dujarric säger att fastän antalet dödade inte ännu bekräftats så är "en attack mot ett köpcentrum bedrövligt, oavsett antal (dödsoffer)".