EU:S FRAMTID

Fredrik Persson blir BusinessEuropes ordförande – förste svensk på posten

STOCKHOLM 171124 Fredrik Persson, Svenskt Näringsliv Foto: Sören Andersson COPYRIGHT SÖREN ANDERSSON Bild: SÖREN ANDERSSON

Fredrik Persson har idag utsetts till ny ordförande för BusinessEurope. För TN berättar han hur han ser på sitt nya uppdrag. ”Våra gemensamma europeiska värderingar om frihet och demokrati är mer relevanta än någonsin”.

Vad kommer du att fokusera på i ditt nya uppdrag för BusinessEurope?

– Ett motståndskraftigt och hållbart Europa börjar med konkurrenskraftiga företag, en stark ekonomi, jobb och välfärd. Konkurrenskraftiga företag är också den bästa garantin för fred och välstånd i vår värld.

Fredrik Persson pekar på att dialogen och samarbetet mellan företag och beslutsfattare inom Europa behöver stärkas och förbättras.

– Mitt uppdrag som ordförande för BusinessEurope blir att kanalisera den innovationskraft, kunskap och erfarenhet som finns bland europeiska företag för att stärka företagens röst inom EU. Näringslivet måste tydligare förklara och visa på de behov och förutsättningar som krävs för att företagen ska kunna axla sin fulla potential i den digitala och gröna omställningen. Och politikerna måste bli bättre på att lyssna.

Vad ser du mest fram emot i ditt nya uppdrag?

– Att ta över som ordförande för BusinessEurope i en tid där Europa står inför stora prövningar, i skuggan av invasionen i Ukraina liksom pandemin, är en utmaning jag är ödmjuk inför.

– Jag är och har alltid varit en trogen anhängare och vän av EU. Jag vill se ett stärkt konkurrenskraftigt Europa som bygger vidare på EU:s styrkor, inte minst EU:s inre marknad och en positiv frihandelsagenda. Även att accelerera den gröna och digitala omställningen och fortsatt främja företagens forsknings- och utvecklingsverksamhet är viktiga målsättningar.

Vad tar du med dig från din tid som ordförande för Svenskt Näringsliv?

– Jag är väldigt stolt och tacksam över att ha fått möjlighet att leda Svenskt Näringsliv. En av mina företrädare sa ”allt vi gör i vår förening ska vara en investering för framtiden”. Det är en devis jag själv levt efter under åren som ordförande och som känns än viktigare i dag.

– Framförallt har det varit ett oerhört privilegium att på så nära håll få bevittna den otroliga kunskap, innovationsdriv och lösningsförmåga som finns inom företagen. Det är något jag alltid kommer att bära med mig.

Vilken är den största utmaningen för näringslivet i Europa just nu?

– Europa står inför stora utmaningar. Ukraina och pandemin har inneburit stort lidande och stora prövningar för Europas medborgare och företag. För mig har det varit tydligt under dessa tider att Europa behöver ett enat europeiskt näringsliv. Våra gemensamma europeiska värderingar om frihet och demokrati är mer relevanta än någonsin.

Fredrik Persson lyfter även den gröna omställningen som ett prioriterat område.

– Att sänka utsläppen och stoppa klimatförändringarna är vår tids ödesfråga och en uppgift som det europeiska näringslivet har tagit sig an med full kraft. Politiken måste ge näringslivet rätt förutsättningar att minska utsläppen.