KRIGET I UKRAINA

Putin erkänner utbrytarområden

Rysslands president Vladimir Putin under ett möte med landets säkerhetsråd. Bild: Alexei Nikolsky/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat dokument där han erkänner utbrytarområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga.

– Militära aktiviteter bör upphöra omedelbart, säger han i ett tal till nationen.

Putins tv-tal till nationen inleddes med långa historiska utläggningar om Ukraina och landets relation till Ryssland och den forna Sovjetunionen.

Enligt Kreml har Vladimir Putin informerat sina franska och tyska motparter Emmanuel Macron och Olaf Scholz om sitt beslut. De ska båda ha uttryckt "besvikelse".

Macron har kallat sitt nationella försvarsråd till ett möte om Ukrainakrisen, meddelar det franska presidentkansliet.

Tidigare under måndagen bad ledarna för de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina – där det med varierande intensitet har pågått krig sedan 2014 – i ett samordnat uttalande Putin att erkänna de två områdenas självständighet.

FN har varnat att "ensidigt agerande" från ryskt håll kan leda till att Ukrainas självständighet hotas.

Sveriges utrikesminister Ann Linde deltog under måndagen i ett utrikesministermöte i EU och varnade Putin för att ett sådant beslut får konsekvenser och vore ett "brott mot folkrätten.

– Om det fattas ett sådant beslut kommer vi att reagera omedelbart från EU:s sida, sade hon till svenska medier.

EU:s utrikeschef Josep Borrell sade under måndagskvällen att han vid ett erkännande kommer att föreslå sanktioner och låta ministrarna bestämma.

Nervös ordväxling

Händelseutvecklingen gick snabbt under måndagen. Tidigare under dagen sammankallade Putin det ryska säkerhetsrådet för ett tv-sänt möte, där de olika deltagarna – bland annat flera tunga ministrar – fick uttrycka sin åsikt i frågan om ett erkännande. Samtliga var positiva

Putin sade under mötet att han inte såg några utsikter för att hitta en fredlig utväg ur kriget i östra Ukraina genom det så kallade Minskavtalet från 2015.

Mötet med säkerhetsrådet, som sändes direkt på statlig rysk tv, genomfördes inte helt smärtfritt. Sergej Narysjkin, chef för den ryska underrättelsetjänsten SVR sade under sitt anförande att han "stödjer förslaget att införliva Donetsk och Luhansk i Ryssland".

Det fick Putin att reagera och säga åt sin underrättelsechef att "tala tydligt".

– Det är inte det vi diskuterar nu. Vi talar om att erkänna deras självständighet, fräste Putin.

Nervöst korrigerade Narysjkin sitt uttalande.

– Jag stödjer förslaget att erkänna deras självständighet, sade han och lämnade podiet.

Lavrov möter Blinken

Ryssland anklagas av USA för att ha sammanställt listor över ukrainare som ska "dödas eller skickas till läger" vid en invasion, i ett brev som USA har skickat till FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet.

Ryssland har hela tiden förnekat att de planerar en storinvasion av Ukraina.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har under dagen meddelat att han ska träffa sin amerikanske motpart Antony Blinken i schweiziska Genève på torsdag. Dagen därpå ska han träffa Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian i Paris, enligt det franska utrikesdepartementet.

USA med flera i väst är övertygade om att Ryssland redan har fattat beslut om en invasion och nu endast söker ett svepskäl.

Kallas till tjänstgöring

Ryssland hävdade tidigare under måndagen att fem ukrainska "sabotörer" har tagit sig över gränsen till Ryssland och stoppats vid orten Mitjakinskaja. Där ska eldstrider ha brutit ut och de fem ukrainarna ska ha dödats. Ukraina har konsekvent tillbakavisat alla anklagelser om att landet är en angripande part och gör så även nu.

Människor som befinner sig i Luhansk och Donetsk håller enligt ryska uppgifter på att förflyttas till Ryssland i tiotusental. Ryssland har tidigare låtit utfärda mängder av ryska pass till invånare som är kvar i konfliktområdena.

Separatisterna har kallat alla manliga invånare till tjänstgöring. Vid sidan av det uppger separatiststyrkorna att många "frivilliga" har kommit från Ryssland för att strida vid deras sida.

Rysslands president Vladimir Putin, ledde ett möte med det ryska säkerhetsrådet under måndagen. Bild: AP/TT
En kvinna vid en kontrollstation invid ett av de ryskkontrollerade separatistområden i östra Ukraina. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Fakta

Våldet i konfliktområdet i östra Ukraina har trappats upp snabbt och rejält de senaste dagarna. Artillerield har rasat över fronten och enligt Ukraina har fler än 100 bostäder förstörts av beskjutning från separatistsidan – som tvärtom hävdar att de utsatts för ukrainska angrepp.

Ryssland har låtit tiotusentals soldater förbli i områden nära gränsen till Ukraina, trots tidigare utfästelser om att de skulle dras tillbaka så fort det man kallat planerade militärövningar avslutats. Ytterligare omkring 30 000 ryska soldater har stationerats i Belarus.

Flera av USA:s största medier har rapporterat att ryska befälhavare vid gränsen har fått direktiv om att slutföra förberedelserna för ett anfall, med hänvisning till underrättelsekällor.

Ukrainska myndigheter uppger att ett civilt dödsfall inträffat efter artilleribeskjutning mot byar i delarna av det krigshärjade området i östra Ukraina som är under ukrainsk kontroll på måndagen.Det är i så fall den första bekräftade civila dödsfallet i konflikten sedan årsskiftet. Även två soldater ska ha dödats under beskjutningen.

Källor: AFP, AP

Fakta

Ukrainas relation till Ryssland är komplicerad och landet har slitits mellan att närma sig väst eller Ryssland sedan det blev självständigt från Sovjetunionen 1991.

Konflikten sattes på sin spets 2014 då kraftiga demonstrationer, med centrum på Självständighetstorget i Kiev, kallat Majdan, bröt ut mot den sittande Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj och hans regering. Under några dygn dödades över 100 personer i protesterna.

Janukovytj flydde landet och Ukraina närmade sig EU under nyvalde presidenten Petro Porosjenko. Maktskiftet stärkte slitningarna mellan ukrainsk- och rysktalande i landet.

Missnöjet på ryskdominerade Krim i syd utnyttjades av Rysslands regering som 2014 olagligen annekterade halvön och på ett liknande sätt gick in i Donbassområdet i öst där landet i praktiken fortfarande kontrollerar delar av regionerna Donetsk och Luhansk.

I kriget som fortfarande pågår har runt 14 000 människor dött.

Källa: UI/Landguiden