KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Ledare: Domstolarna tar över regeringens roll

SLITE 20210730Cementas fabrik i Slite med täckterna vid File Hajdar.Foto:Karl Melander/ TT kod 75135 Bild: Karl Melander

Att domstolarna flyttar fram sina positioner på område efter område är ett utslag av regeringens senfärdiga industripolitik, skriver Tobias Wikström på Di:s ledarsida.

Svensk kalkbrytning är inte en fråga för domstolarna, utan för politikerna. ”Det är politiken som måste se vilka behov som finns, upptäcka flaskhalsar i god tid och anpassa lagstiftningen”, konstateras i en ledare i Di.

Grundproblemet är att regeringen inte för en industripolitik för landets bästa. Det försvåras av att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har olika syn i frågor som rör energiförsörjning, industrins villkor och råvaruutvinning och att tillståndsgivningen på flera sakområden flyttat från politiken till domstolarna, framgår av ledarartikeln.

Det senare innebär inte att regeringen ska avstå från att bedriva politik på området. Tvärtom, att svensk lagstiftning dessutom måste ta hänsyn till EU-rätten gör det ännu viktigare att regeringen hela tiden följer utvecklingen, argumenterar ledarskribenten.

”I den bästa av världar kan båda målen uppfyllas, men oftast måste politiken bestämma sig för en nivå. Har man hamnat på fel nivå är det svårt att rätta till retroaktivt.”

DI: Speciallag en följd av usel industripolitik