DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

”Kommunal ljög om dygnsvila”

Genrebild. Bild: Mostphotos

När Kommunal förbjuder dygnspass för bland annat personliga assistenter kör de över sina medlemmar. Det menar Ylva Falkenhem i en debattartikel i SvD.

Enligt Kommunal förbjuder ett EU-direktiv dygnspass. Men det stämmer inte. Det står ingenting i direktivet som förbjuder oss att jobba dygnspass. Det menar den personliga assistenten Ylva Falkenhem i Svenska Dagbladet.

”När Kommunals felaktiga argument nu har synats erkänner de lite skamset att det mycket riktigt var deras egen bedömning som ligger till grund för att omöjliggöra dygnspass och att det alls inte är något som EU krävt. De ljög alltså”, skriver hon.

Enligt henne strider Kommunals ”klåfingrighet”, inte bara mot medlemmarnas intressen, utan den strider även mot LSS. ”Ett grundfundament i självbestämmandet är till exempel rätten att själv påverka sin assistans, bland annat dess schemaläggning, så att det passar ens egna, unika livsutformning”, skriver debattören.

Hon menar att Kommunal är ute på ett korståg, men att ingen vet varför. Enligt debattören är det nu tusentals LSS-användare i landet som känner en omänsklig förtvivlan.

”Men allt det här tycks Kommunal strunta i. De tänker omöjliggöra dygnspass oavsett hur mycket som förstörs”, skriver Ylva Falkenhem.

SvD Debatt: ”Klåfingrigt Kommunal förstör för oss”