ARBETSKRAFTSINVANDRING

Ledare: Lönegolvet leder till oanade konsekvenser

I Umeå har fackförbundet Kommunal krävt förhandlingar med kommunen efter att regeringen sagt att 27 360 kronor innebär en ”god försörjning”. Bild: Henrik Montgomery/TT

Att regeringen säger att minimilönen på 27 360 kronor för arbetskraftsinvandring innebär en ”god försörjning” kommer få makroekonomiska konsekvenser. Det menar Johanna Grönbäck på Borås Tidning.

”I Umeå har Kommunal krävt förhandlingar med kommunen – eftersom det ju finns argument från självaste regeringen som säger att en god försörjning kommer vid högre nivåer än vad deras medlemmars kollektivavtalsstadgade löner erbjuder dem. Det finns en rad faktiskt statsanställda som skulle kunna resonera likadant, som soldater exempelvis, vars medianlön ligger på 25 300”, skriver Johanna Grönbäck.

”På makronivå är det en spiral som ingen önskar sig. Det är också ett av skälen till varför den svenska arbetsmarknadsmodellen visat sig vara framgångsrik, för att dess parter i fack och arbetsgivare härigenom tar ansvar för lönebildningen på alla nivåer.”

BT: Johanna Grönbäck: Det borde vara okej att tjäna mindre i Borås