BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Debatt: Stärk tågförbindelsen mellan Sverige och Norge

Bild: Jon Olav Nesvold

Det finns ett akut behov av stärkt tågförbindelse mellan Norge och Sverige. Det skriver ordförandena för Norsk-Svenska Handelskammaren på DI Debatt.

Debattörerna menar att ett utökat och stärkt järnvägsnät mellan Sverige och Norge skulle leda till fler affärsmöjligheter, stärkt säkerhet och vara bra för klimatet.

– Hur attraherar vi de bästa människorna, de bästa företagen, säkrar oss som ett kompetenscentrum, garanterar en starkare handel och ett starkare företagande om transporterna till vårt närmaste grannland fungerar så dåligt?, skriver Björn Rosengren, Rikke Lind, och Patric Strømsnes på DI Debatt.

– Tyvärr är i dag det smidigaste sättet att resa mellan länderna också det minst klimatvänliga: med flygplan. Tåget till Europa är en omständlig mjölkrutt, och järnvägarna mellan våra länder brottas med ineffektiva sträckor och förseningar. Efter jordskredet på E6:an utanför Göteborg för några veckor sedan har läget gått från dåligt till kritiskt. Detta får konsekvenser för klimat, miljö, näringsliv och säkerhet.

DI Debatt: Stärk förbindelsen mellan Sverige och Norge