FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Debatt: Dags för regeringen att leverera på Trygghetsöverenskommelsen

Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, är en av de fackliga företrädare som menar att det nu är dags för regeringen att leverera på Trygghetsöverenskommelsen. Bild: Sören Andersson

Det har gått ett år sedan Trygghetsöverenskommelsen infördes. Men för få har kunnat ta del av omställningsstudiestödet och de utbildningar som finns lever inte upp till arbetsmarknadens behov. Nu är det dags för regeringen att leverera, skriver fackliga företrädare på DN Debatt.

Trygghetsöverenskommelsen ger arbetstagare förbättrade möjligheter för arbetstagare att uppdatera sin kompetens, vilket behövs när arbetsmarknaden förändras blixtsnabbt. Det konstaterar fem fackliga företrädare på DN Debatt.

”Men för att reformen ska få effekt återstår fortfarande en hel del arbete från politikens sida, och det börjar bli bråttom”, skriver de och menar att parterna har tagit sitt ansvar, medan regeringen fortfarande har jobb att göra.

De uppmanar regeringen till framför allt två saker:

  1. Säkerställ att omställningsstudiestödet börjar fungera.
  2. Uppdatera utbildningsutbudet efter arbetsmarknadens behov.

”Den svenska arbetsmarknaden står inför en enorm kompetensutmaning. Hur regeringen väljer att ta sig an den kommer vara avgörande att fler och inte färre ska ha en lön att leva på”, skriver debattörerna.

DN Debatt: ”Vi har gjort vårt – nu är det politikens tur att leverera”