KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Debatt: Koldioxidinfångning viktig för gröna omställningen

Karin Comstedt Webb Bild: Sofia Ekström/TT

Koldioxidinfångning är en viktig pusselbit i den gröna omställningen. Det menar Karin Comstedt Webb på Heidelberg Materials Sverige i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Statlig koldioxidinfångning kan inte ensamt lösa klimatkrisen. Men den är en del av många olika områden som krävs för att vara en drivande kraft i klimatomställningen, menar Karin Comstedt Webb, vice vd på Heidelberg Materials Sverige (tidigare Cementa), på SvD Debatt.

”Genom en ansvars­tagande politik och nytänkande affärs­strategier, bland annat med fokus på just CCS (eller koldioxid­infångning), kan politiska ledare och företag bidra med viktiga pusselbitar”, skriver hon.

Hon menar att cement är en förutsättning för det gröna samhällsbyggandet, som därför är beroende av tillgång till cement utan klimatpåverkan.

”Med rätt förutsättningar, politisk handlingskraft och kraftfulla affärs­strategier kan vi tillsammans få på plats en långsiktigt hållbar och konkurrens­kraftig cement­tillverkning i Sverige. Det handlar om en nödvändig investering i klimat­omställning, långsiktig försörjnings­trygghet, industriell tillväxt och svensk total­försvars­förmåga. Detta är bara möjligt med koldioxid­infångning”, skriver debattören.

SvD Debatt: ”Koldioxid­infångning är en viktig nyckel”