KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Debatt: Näringslivet är den nya miljörörelsen

Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under en pressträff. Bild: Marko Säävälä/TT

”Det kokar av initiativkraft från norr till söder, inte minst inom industrin. Man kan med fog hävda att näringslivet har blivit den nya miljörörelsen”, skriver statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, på Di Debatt.

Fossilfritt stål, gröna elektrobränslen och den fossilfria elmixen är bara några av de saker som lyfts fram som bevis på att Sverige ligger i framkant i klimatomställningen.

För Sverige innebär omställningen stora möjligheter och det är dags att öka takten, menar debattörerna och lyfter bland annat fram att regeringen tillsatt en utredning för att förenkla och korta tillståndsprövningarna samt satsar på mer sol- och vindkraft.

”Vi vet att det går att kombinera högt ställda klimatmål med stärkt konkurrenskraft, fler jobb och en god välfärd. Politikens främsta uppgift blir att skapa de rätta förutsättningarna för den gröna omställningen bland annat genom tillgången till stora mängder fossilfri energi och effektiva tillståndsprocesser. Så når vi nettonollutsläpp år 2045”, skriver de.

Di Debatt: Näringslivet har blivit den nya miljörörelsen