DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Ledare: ”Bidrag ska aldrig ge mer än arbete”

Statsminister Ulf Kristersson (M), under pressträffen där det nya bidragssystemet presenterades. Bild: Jessica Gow/TT

Regeringen tar ett första steg för ett bidragstak. Det är en stor sak och en angelägen sådan, menar Tobias Wikström på Dagens Industris ledarsida.

Jobbskatteavdraget har blivit en sådan succé att Socialdemokraterna inte tagit bort en enda av de tre delarna, bara infört en avtrappning vid höga inkomster, skriver Tobias Wikström i texten.

Nu tar regeringen tag i en annan, mer känslig del av arbetslinjen. En statlig utredning har nu fått i uppdrag att undersöka utformningen av ett bidragstakt. Detta är mycket angeläget, menar han.

Tanken är att det inte ska vara möjligt att stapla bidrag på varandra. Exempelvis framhöll Ulf Kristersson på en presskonferens på torsdagen att en familj med sex barn där ingen av de vuxna arbetar kan få ut 38 130 kronor i månaden i olika bidrag.

”Arbetslinjen för 2020-talet handlar om att motverka att arbetsföra personer låter bli att arbeta för att staplade bidrag ger lika mycket eller mer i inkomst än att arbeta. Det är en lika komplicerad reform som när det var sjukskrivningarna som skulle minska. Och den är lika angelägen”, skriver Tobias Wikström.

Dagens Industri: ”Bidrag ska aldrig ge mer än arbete”