E-HANDELNS UTVECKLING

Debatt: Fria returer behövs för Sveriges konkurrenskraft

Svensk Handels vd Sofia Larsen Bild: Michael Steinberg

Ett förbud mot fria returer skulle leda till mer konsumtion från utländska aktörer. Det skulle drabba hållbarhetsarbetet, menar två debattörer från Svensk Handel på Aftonbladet Debatt.

”Svenska handelsföretag ligger i framkant när det kommer till att arbeta aktivt med hållbarhetsfrågor. Det är en självklarhet att gå före i klimatomställningen. Det är också en konkurrensfördel”, skriver Svensk Handels vd Sofia Larsen och innovationschef Per Ljungberg på Aftonbladet Debatt.

De menar att de fackförbund som kräver ett förbud mot fri frakt och fria returer på e-handel missar målet. ”Ett sådant förbud skulle leda till mer konsumtion från utländska aktörer, ofta från tredje land, där hållbarhetsambitionen är betydligt lägre”, skriver de.

Handeln har slutit en branschöverenskommelse för att underlätta för konsumenter som e-handlar att välja fossilfria returer. Debattörerna menar att hållbarhet står högt på handelns agenda.

”De flesta nystartade svenska handelsföretag återfinns inom e-handeln. Att förbjuda fri frakt och fria returer skulle sätta käppar i hjulet för en viktig framtidsbransch för Sverige. Det är helt fel väg att gå”, avslutar Sofia Larsen och Per Ljungberg.

Aftonbladet Debatt: Utan fria returerna tar utländska företag över