KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Debatt: Så kan ESG-kriterierna bidra till ett hållbart näringsliv

Caroline Farberger, styrelseordförande i riskkapitalbolaget Wellstreet. Bild: Adam Sundman/SvD/TT

Dagens ESG-kriterier för hållbarhetsfrågor är och förblir viktigt för de kommande åren. Men begreppet behöver alltmer handla om att gå från ord till handling, skriver företrädare för investmentbolaget Wellstreet på Di Debatt.

Begreppet ESG, (environmental, social and governance) som sätter viktiga hållbarhetskriterier för företag och organisationer har blivit alltför komplext innan det ens har kommit igång på allvar. Det skriver debattförfattarna Caroline Farberger och Jessica Rameau, Partner & styrelseordförande respektive Partner & fondchef på Wellstreet.

"Kritiker hävdar att ESG har blivit en distraktion, att det ändå inte går att mäta på ett meningsfullt sätt eller att orsakssambandet mellan ESG och lönsamhet inte är bevisat.”

Men ESG har en viktig funktion och är i grunden en viktig förutsättning för att ett företag överhuvudtaget ska existera i framtiden. Därför bör vi värna om dess roll för att skapa ett hållbart näringsliv. Dock krävs en omstart av begreppet, en ESG 2.0.

"ESG 2.0 måste därför handla om att gå från ord till handling, att se genomförandet som en hygienfaktor och en möjlighet att framtidssäkra affären. Vi både kan, vill, och måste resa oss och få ESG att hända. Som investerare har vi dessutom ett stort ägaransvar att praktiskt vägleda våra företagare på resan”, skriver debattförfattarna.

Dagens industri: Debatt: ESG är dött – länge leve ESG!