DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Ledare: Bankskatten kvar trots M-löftet

STOCKHOLM 20221018Tillträdande statsministern Ulf Kristersson (M) tar Magdalena Andersson (S) i hand efter att han avgett regeringsförklaring i kammaren och anmäler vilka övriga statsråd som ska ingå i regeringen.Foto: Christine Olsson/TT/kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT

Tobias Wikström kritiserar Moderaterna för att behålla bankskatten i den första budgeten. ”Den sorgliga följden av ett hållningslöst agerande”, skriver han i en DI-ledare.

Trots ett löfte från Moderaterna att ta bort bankskatten efter valet, finns den kvar i första budgeten och är inte ens struken i den planerade höjningen vid årsskiftet. Tobias Wikström på DI:s ledarsida konstaterar att det är svårt att bli av med skatter som en gång väl har antagits.

”Därför måste varje ny skatt övervägas noga i förväg, både från juridisk och ekonomisk utgångspunkt. Denna skatt infördes, fast det var uppenbart att den var riktigt dålig. Regeringen drev igenom den utan att lyssna på invändningar. Oppositionen orkade inte opponera förrän det var för sent.”

DI: Ledare: Bankskatten måste bort i nästa budget