KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Debatt: Desperat behov av ny planerbar el

Bild: Mostphotos/Magnus Hjalmarson Neideman

Motståndarna till planerbar el går inte på djupet. Man bortser från var och hur elen produceras, och att elnätet måste fungera, skriver fyra energiexperter på DN-Debatt.

Sveriges elsystem får allt svårare att klara sina uppgifter. Trots det slår tre akademiker och en politiker ett slag för en storskalig nedläggning av planerbar el i en debattartikel i DN.

”Det är uppenbart att förståelsen för planerbarhet inte går på djupet. Man diskuterar enbart tillförsel av el, och bortser helt från var och hur elen produceras, och att elnätet måste fungera”, skriver fyra energiexperter i en replik.

Debattörerna slår fast att i de flesta länder har man byggt upp elsystem med planerbar produktion som bas – el som går dygnet runt, året runt, och som vi själva kan reglera.

En nedläggning av planerbar kärnkraft skapar svåra obalanser i elsystemet, eftersom de stora och tunga generatorer som finns i kärnkraftverk och stora vattenkraftverk är själva grundbulten i ett stabilt elnät, anser energiexperterna.

Debattörerna konstaterar att när Sverige byggde kärnkraft startades 12 reaktorer på 13 år. En liknande expansion är möjlig att genomföra även idag, eftersom läget är betydligt bättre än det var då, summerar de.

DN Debatt: ”Nedläggningen av planerbar kärnkraft har skapat svåra obalanser”