DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Ledare: Alliansen ökade jämlikheten

UPPSALA 2014-09-04Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt på valturné inför riksdagsvalet. Utanför turnébussen i Uppsala som tapetserats om för att ytterligare understryka sitt jobbudskap. Anders Borg till vänster. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / Kod 10078** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) ** Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Den ekonomiska jämlikheten i Sverige inte minskat, utan ökat under 2000-talet, skriver SvD:s ledarskribent Mattias Svensson och hänvisar till en ny studie av ekonomerna Björklund och Waldenström i senaste numret av Ekonomisk Debatt.

"Fler jobbar mer och tjänar därför bättre. På 2000-talet har den ekonomiska standarden stigit med 60 procent, och den typiska svenska tvåbarnsfamiljen hade 2020 en disponibel inkomst som var mer än 70 procent högre än 1999, korrigerat för inflation."

Förtjänsten ska tillskrivas det jobbskatteavdrag som Alliansens regering införde, anser ledarskribenten.

Att som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet se ett förlorat paradis i Sverige 1980, och perioden därefter som ett förfall, är bedrägligt, menar han.

Man bör dra sig till minnes att 1980-talet såg värre ut med låg tillväxt, hög inflation, kostnadskris i industrin och mycket höga marginalskatter på arbete och sparande för breda grupper.

"Risken är att det blir denna skadliga ekonomi, snarare än jämlikheten, vi får stifta bekantskap med om det politiska laget behåller makten i höst", avslutar Mattias Svensson.

Svenska Dagbladet: Alliansen ökade jämlikheten