DET SVENSKA SKATTETRYCKET

S-topp vill stoppa förmögenhetsskatt – ”Är meningslös”

Bild: Vilhelm Stokstad / TT, Pontus Lundahl/TT

Socialdemokraternas förslag om återinförd förmögenhetsskatt väcker kritik inom det egna partiet. ”Jag tror inte att skatter på rika ger pengar till statskassan”, säger partiveteranen Eva-Louise Erlandsson Slorach till TN.

På senare tid har många ledande partimedlemmar inom Socialdemokraterna, inte minst finansminister Magdalena Andersson (S), öppnat för nya kapitalskatter. I slutet av maj skruvades retoriken upp ytterligare när partiet i ett debattinlägg (DN Debatt 29/5) föreslog en så kallad miljonärsskatt.

”Att samhällets allra rikaste har råd att bidra mer till välfärden är uppenbart”, motiverade partiet i inlägget.

Men en sådan skatt väcker kritik inom partiet. I ett Facebook-inlägg ifrågasätter Eva-Louise Erlandsson Slorach (S), tidigare bland annat kommunfullmäktiges ordförande i Stockholms stad, om förmögenhetsskatter är rätt fokus för partiets kommande valkampanj.

– Jag tror inte att skatter på rika ger pengar till statskassan. Det har gjorts många utredningar som visar att om man beskattar förmögna, flyttar pengarna utomlands. Jag har själv jobbat på bank hela mitt liv och vet hur det kan gå till, säger hon och använder det kända exemplet med Ingvar Kamprads flytt till Schweiz.

Eva-Louise Erlandsson Slorach anser också att fokuset på kapitalskatt hamnar fel i partiets prioriteringsordning. I stället borde partiet lyfta sina ideologiska kärnfrågor som satsningar på välfärden.

– En större fråga vi behöver ställa oss är vad vill vi med skattepengarna och vad behöver vi göra? Här finns det mängder med saker att diskutera. Vi måste se till att skapa ett bättre samhälle med sjukvård, äldrevård, skolan och arbetsplatser. Det är den prioriteringen som jag tycker är viktigare, säger hon.

När partiet väl har kommit överens kring vilka frågor som det ska gå till val på kan frågan om hur det ska finansieras diskuteras. Men i varje fall är inte en ny förmögenhetsskatt den bästa lösningen, menar hon.

– Jag har inget emot skatter, men skatter på rika är meningslösa. Den ger inte några pengar. Då vore det bättre med moms på sprit eller lyxvaror i så fall.

Eva-Louise Erlandsson Slorach tror att den nya skatten får ett så stort fokus på grund av det stora nyhetsvärdet. Samtidigt blir välfärdsfrågorna gammal skåpmat.

– Det är de frågorna som partiet alltid har stått för, hur vi ska förbättra samhället för alla. Det är det som är intressant och det är därför jag har ägnat mig åt politiken. Men det är inte journalistiskt intressant och ger inga flashiga rubriker, säger hon.

Inför höstens partikongress kommer partiet att kunna diskutera många angelägna sakfrågor och det vore beklagligt om de överskuggas av ett uppmärksammat skatteförslag, menar Eva-Louise Erlandsson Slorach.

– Det finns mängder av motioner som vi ska diskutera om människors välfärd och hur vi ska göra för de som har det sämst i samhället. Det är väldigt lite om att höja skatten för de rika. Jag blir upprörd när det bara blir en sådan rubrik istället för att Socialdemokraterna vill förbättra till exempel mödravården eller äldrevården.