DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Flera kända krogar slår igen

Magnus Ek och Agneta Green på Oaxen Krog Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Högre priser och svårt att rekrytera folk gör att många finkrogar slår igen, skriver DN.

Pandemin slog hårt mot många restauranger och när gästerna återvände slår ökade räntor, elpriser och råvarupriser mot krögarna. DN har pratat med flera krögare som snart stänger ned verksamheten.

– Den absolut största utmaningen har varit att hitta personal, säger Agneta Green, som driver Oaxen Krog, till DN.

Jonas Siljhammar, vd Visita, bedömer att resten av 2022 blir bra, men att nästa år kan bli tufft för många restaurangägare.

– När räntehöjningar och inflation kickar in kommer det att ge en stor effekt på människors ekonomi. Men ur ett längre perspektiv ser jag ljust på restaurangbranschen och besöksnäringen i stort. Vi behöver skapa rätt förutsättningar här och nu. Vi är och har varit en viktig jobb– och integrationsmotor i det här landet. Det vill vi fortsätta vara. Där har politiken ett enormt ansvar att ge besöksnäringen rätt förutsättningar, säger han till tidningen.

DN: Slutet för finkrogarna - snart stänger Stockholms kända restauranger