DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET
Kommunernas förvandling: ”Wow, vad är det som har hänt?”
Har din kommun ett företagsklimat som företagen anser har stora brister, och vill snabbt se till att det blir ett av landets bästa? Då ska du titta på hur Svedala och Lycksele jobbat. ”Att driva företag i Svedala ska kännas som att gå på en Bruce Springsteen-konsert”, säger Svedalas kommundirektör Johan Lundgren.
Avståndet mellan Lycksele och Svedala är drygt 100 mil fågelvägen. Men det finns en slående likhet i hur de två kommunerna på några år vänt ett tämligen svagt resultat i Svenskt Näringslivs enkät Lokalt företagsklimat till att nu vara bland de bästa i landet. Bakom succéerna finns en vilja till förbättring, en stark politisk förankring för att jobba med näringslivsfrågorna och en hel kommunorganisation som sluter upp.
I skånska Svedala har det sammanfattande omdömet från företagen gått från 2,9 på en sexgradig skala till 4,0, på bara sex år. Det innebär att Svedala för första gången når ett betyg över 4 sen enkäten började skickas ut i slutet av 1990-talet.
Både kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M) och kommundirektören Johan Lundgren är tydliga med vad som ligger bakom förändringen.
– Vi bestämde oss för att fixa företagsklimatet på riktigt. Vi förde in att vi ska vara en bra näringslivskommun som ett av fyra övergripande mål för kommunen, vilket sände en signal om att vi verkligen satsade på det, både utåt och inom organisationen. Det visade att oavsett vad du jobbar med i kommunen så måste du ställa dig frågan hur du kan bidra till det målet, säger Erik Stoy.
– Vi gjorde det klart att frågan var tydligt prioriterad och jobbade därifrån. I stället för att försvara ett dåligt resultat sa vi att vi kommer göra allt vi kan för att förbättra oss, och krokade arm tillsammans med företagen, säger Johan Lundgren.
Har en politisk enighet
Svedala tog till ett antal konkreta förändringar för att orden skulle omsättas till handling. I stället för att bjuda in de lokala företagen till olika träffar så samarrangeras eventen med lokala företagarorganisationer för att visa att samarbetet är på riktigt. Det har bland annat lett till att företagsfrukostarna gått från 40 deltagare till 140
Erik Stoy (M) och Johan Lundgrens tips för att vässa företagsklimatet
1. Ha en uttalad vilja och ambition att förbättra företagsklimatet, med bred politisk förankring. Sätt upp ett tydligt mål och gör en plan för att ta er dit.
2. Kommunicera med företagen. Ha stora öron och lyssna på vad de säger. Man behöver inte hålla med i allt, men i stället för att försvara sig när man får kritik kan man visa tacksamhet för synpunkterna och möjligheten att förbättra sig.
3. Bygg känslan att det är bra att vara företagare i din kommun. Företagen ska känna att kommunen tar hand om sina företag.
Se resultaten från årets enkätundersökning Lokalt företagsklimat här
Dessutom började kommunen visa en större politisk enighet i näringslivsfrågorna.
– När jag gör företagsbesök har jag tagit för vana att ta med mig mina två oppositionsråd från S och SD, som säger samma sak som jag. Då vet företagen att kommunen inte kommer ha ett annat budskap efter nästa val. Och det har vi fått bekräftat att det är jätteviktigt, säger Erik Stoy.
Skapat en kultur av att det är positivt att vara företagare
Parallellt har den interna organisationen anammat en servicebaserad myndighetsutövning gentemot företagen. Det ska vara lätt att göra rätt för företagen, och om de stöter på problem i olika tillståndsprocesser agerar kommunen för att det ska gå så smidigt som möjligt.
– Det handlar om att skapa en kultur och en aura av att det är positivt att vara företagare i Svedala. Jag brukar säga att driva företag i Svedala ska kännas som att gå på en Bruce Springsteen-konsert. De som går på konserten har bestämt sig redan innan att det kommer att bli den bästa konserten någonsin. Och så måste känslan bli i Svedala också – att det är positivt för företaget att ligga i Svedala, säger Johan Lundgren.
Men att skapa en kultur räcker inte, det krävs hårt jobb i vardagen också.
– Det är mycket fotarbete. Det handlar om att rekrytera rätt och skapa ett bra team i kommunen. Vi får inte glömma vår näringslivschef Kosovar Gashi som gör ett hästjobb, och som lyckats bygga upp ett förtroende från våra företagare, avslutar Johan Lundgren.
Lycksele skickade en signal
En annan succéhistoria går att hämta från Lycksele.
2018 hade de ett sammanfattande omdöme på 3,0 Lokalt Företagsklimat, ett resultat en bra bit under snittet på 3,4 samma år.
Sju år senare har Lycksele ett sammanfattande omdöme på 4,3, vilket motsvarar det 14:e bästa resultatet av landets 290 kommuner.
Så vad har den västerbottniska kommunen gjort för att både relativt snabbt samt långsiktigt förbättra sitt företagsklimat? Kommunstyrelsens ordförande Roland Sjögren (KD) förklarar att resan började 2019, när kommunen deltog i SKR:s program ”Förenkla helt enkelt” för att vässa företagsklimatet.
– Där någonstans gick startskottet, eftersom vi fick med hela organisationen. Det är inte bara näringslivskontoret som jobbar med näringslivsfrågor i dag, utan det gör alla. Det var det som fick fart i förändringsarbetet, för inget näringslivskontor i världen kan göra det här på egen hand, säger han.
Bland annat plockades näringslivschefen in i ledningsgruppen för att företagsklimatet skulle komma högre upp på agendan.
– Det skickade också ett signalvärde. Att näringslivschefen får prata om de här frågorna även med för- och grundskolchef, med vård- och omsorgschef och så vidare. Det var en nyckel för att samla frågorna på rätt bord och skapa förståelse i hela organisationen, säger Roland Sjögren.
Jobbar lösningsorienterat
Roland Sjögren tror att den tydligaste skillnaden nu jämfört med för sju år sen för de lokala företagen märks bland de mjuka värdena.
– Vi jobbar mer lösningsorienterat och med en annan attityd. Jag tror det är jätteviktigt för en företagare, att de inte upplever att de kör huvudet i väggen när de har kontakt med kommunen utan att kommunen ses som en medpart snarare än en motpart i större utsträckning, säger han.
Det har gett resultat. Parametrarna råd och vägledning, förståelse för verksamheten och hur lätt det är att komma i kontakt med en handläggare i kommunen får alla runt 5 i betyg på en sexgradig skala när företagen tycker till i enkäten Lokalt Företagsklimat.
”Företagarna bryr sig inte bara om näringslivet, de är ju också föräldrar till barn i skolan, eller barn till föräldrar som bor på våra äldreboenden”
Precis som i Svedala lyfter även Roland Sjögren fram vikten av en bred politisk förankring när det gäller företagsklimatet. Sedan 2019 styrs kommunen av allianspartierna, men han betonar ett gott samarbete med oppositionen när det gäller näringslivsfrågorna.
Och det är tydligt att företagen upplever det även i praktiken. När det gäller politikernas attityder gentemot företagen får Lycksele ett högt betyg med 4,6 i enkäten.
Ringer olika branscher
För att få in synpunkter från kommunens företag har Lycksele, precis som många andra framgångsrika kommuner, företagsfrukostar, ett näringslivsråd och gör regelbundna företagsbesök.
Men för att få ett ännu bredare perspektiv på företagens tankar väljer kommunstyrelsens presidium, tillsammans med kommundirektören, varje termin ut en bransch där de ringer upp samtliga företag som är aktiva i kommunen under en månad.
– Det här har varit otroligt uppskattat. Många företag säger ”Wow, vad är det som har hänt? Jag har jobbat 15 år i branschen och ingen har hört av sig”. Och det beror ju på att de inte har en kontaktyta mot kommunen i vanliga fall. De uppskattar verkligen att få ge sina synpunkter på kommunen, säger Roland Sjögren och fortsätter:
– Att få den här kontakten ger jättemycket. För företagarna bryr sig inte bara om näringslivet, de är ju också föräldrar till barn i skolan, eller barn till föräldrar som bor på våra äldreboenden. Så vi får jättebra inspel alla olika frågor, avslutar han.
Roland Sjögrens tre tips för att stärka det lokala företagsklimatet
1. Du måste ha en bred politisk förankring, och även få med hela organisationen på näringslivsfrågorna. Det är inget näringslivskontor i världen som kan lösa det här själv.
2. Ha ett bra bemötande och en god attityd gentemot företagarna, det är otroligt viktigt. Även om man är myndighetsperson så måste man ha ett trevligt bemötande och ett tillmötesgående som är positivt och ett lösningsorienterat arbetssätt.
3. För dialog och ha kontakt med företagen. Du behöver lyssna in vad företagarna tycker och tänker.