BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Företag larmar: Kräver ny infrastruktur – ”behöver få saker att hända”

Det är inte rimligt att företag tvingas justera sin produktionskapacitet efter bristande infrastruktur, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, om larmet från Hitachi Energy. Bild: Christine Olsson/TT

Hitachi Energy i Ludvika planerar att rekrytera tusentals personer. Men för att bolaget ska klara av att möta den växande efterfrågan behövs också bättre infrastruktur. ”Det är ett absolut måste”, säger vd:n Tobias Hansson till SVT.

Alla transporter som väger över 100 ton måste köras från Ludvika med tåg. Men på grund av kapacitetsbrist kan Hitachi Energy endast skicka gods via järnvägen en gång i veckan, och det räcker snart inte till längre. Det rapporterar SVT.

Vd:n Tobias Hansson ser skapandet av fler transportvägar som ”ett absolut måste”.

– Vi har en bra dialog med inblandade parter, men det behöver bli verkstad, vi behöver få saker att hända, säger han till SVT.

Svenskt Näringslivs företagarpanel visar att ett av fyra svenska företag ser godstransporter som en utmaning.

– Vi måste skapa rätt förutsättningar för företagen. Det är inte rimligt att de tvingas justera produktionskapacitet eller inte kan ha den tillväxttakt de skulle kunna ha, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, till SVT.

SVT: Växtvärk för storbolaget i Ludvika – infrastrukturen hänger inte med