SVERIGES ENTREPRENÖRER

Nu inleds världens största UF-mässa i Stockholm: ”Stora möjligheter”

Ung Företagsamhets mässa i Stockholm är världens största i sitt slag. Totalt 600 företag UF kommer att under tre dagar sälja sina varor och tjänster på plats i Mall of Scandinavia. Bild: Gustav Eriksson

I veckan kommer totalt 600 UF-företag att sälja sina varor och tjänster i Mall of Scandinavia, där världens största UF-mässa går av stapeln i dag. ”UF har blivit hur stort som helst”, säger Rita de Castro, regionchef Ung Företagsamhet Stockholm, till TN.

I totalt tre dagar med start i dag kommer nära 2 400 gymnasieelever att mötas upp i köpcentret Mall of Scandinavia i Stockholm för att sälja sina varor och tjänster. Där arrangerar nämligen Ung Företagsamhet Stockholm just nu världens största UF-mässa.

De deltagande eleverna driver tillsammans 600 företag, och på Mall of Scandinavia kommer besökarna att kunna träffa 200 företag per dag. Var och en av dagarna har fått sitt eget specifika tema: varumärke, samhällsnytta och kvinnligt ledarskap. Temat kvinnligt ledarskap uppkom utifrån det faktum att nästan fem av tio UF-företag har kvinnliga vd:ar medan motsvarande siffra för det privata näringslivet enbart är drygt tre av tio, berättar Rita de Castro, regionchef Ung Företagsamhet Stockholm, för TN.

40 000 UF-företagare i Sverige

Mässan är öppen för allmänheten. Och för de utställande deltagarna är den världsunika mässan en chans att lyssna till inbjudna talare, nätverka och - framför allt – att vara just företagare.

Mall of Scandinavias centrumchef Sofia Rundström och Rita de Castro, regionchef Ung företagsamhet Stockholm, välkomnar mässans deltagare. Bild: Gustav Eriksson

– Det främsta syftet är att sälja, att ge företagen en arena. De har tagit fram sina varor och tjänster och nu får de en chans att testa sina verksamheter mot en riktig marknad och se hur de fungerar i praktiken, säger Rita de Castro.

– Sen är det självklart också ett jättebra tillfälle att nätverka, både med varandra och med de mer etablerade företagare som kommer dit. Möjligheterna är jättestora.

Runt om i Sverige finns närmare 40 000 elever som driver UF-företag, en speciell sorts bolagsform som går ut på att elever ska lära sig att driva företag. Många av företagen ombildas så småningom till aktiebolag eller enskilda firmor.

”De har tagit fram sina varor och tjänster och nu får de en chans att testa sina verksamheter mot en riktig marknad och se hur de fungerar i praktiken.”

Mässor som den på Mall of Scandinavia arrangeras i hela landet, men den i Stockholm är absolut störst – både i Sverige och faktiskt i hela världen.

Monterbygge på Mall of Scandinavia, där 600 UF-företag ska sälja sina varor och tjänster till allmänheten. Bild: Gustav Eriksson

Under läsåret 2023/2024 är det över 8000 gymnasieelever som startar UF-företag i Stockholmsregionen.

– Vi skulle kunna ha mässa i en hel vecka, konstaterar Rita de Castro.

– UF har blivit hur stort som helst och jag är övertygad om att det är jättebra för alla, oavsett om man går en praktisk eller en teoretisk linje på gymnasiet. Att driva ett UF-företag lär dig om teamwork, ledarskap, budget, problemlösning och nätverkande, egenskaper som stärker dig för livet, oavsett om du startar företag eller bara blir en riktigt bra medarbetare.

Ung Företagsamhets UF-mässa i Stockholm

Vad: Världens största UF-mässa

Var: Westfield Mall of Scandinavia

När: 12–14 Mars

Tid: 10:00-18:00 dagligen