SVERIGES ENTREPRENÖRER

Ungas företagande ökar – ”Fler vågar satsa”

Tove Jarl, vd på Ung Företagsamhet. Bild: Pressbild

Egenföretagandet i åldrarna 18-29 ökar kraftigt, enligt kreditupplysningsföretaget UC. ”Fler unga vill ta makten över sin egna situation och framtid”, säger Tove Jarl, vd på Ung Företagsamhet, till TN.

Förra året sjönk nyföretagandet med 5,1 procent och i januari fortsatte raset, sammanlagt föll det med 7,3 procent jämfört med motsvarande månad 2023. Det visar siffror från NyföretagarCentrum.

– Det visar att vi fortfarande inte riktigt är ur den negativa trenden för nyföretagandet, säger Harry Goldman, Vd NyföretagarCentrum Sverige, i ett pressmeddelande.

Men det finns ljusglimtar. En undersökning från kreditupplysningsföretaget UC visar att antalet nya egenföretagare i åldrarna 18-29 ökar. Mellan 2020 och 2022 ökade andelen unga företagare med 26 procent.

Fler unga förebilder en viktig faktor

Tove Jarl, vd på Ung Företagsamhet, ser flera anledningar till att fler unga väljer att bli företagare.

– Vi ser fler unga förebilder som just lyfter fram företagande som arbetsform, vilket inspirerar fler ungdomar våga satsa. Det i kombination med en orolig tid ekonomisk och på arbetsmarknaden kan nog även bidra till att fler unga vill ta makten över sin egna situation och framtid, säger hon till TN.

Harry Goldman ser det rådande ekonomiska läget som en av anledningarna till att fler startar eget.

– Allt fler unga är arbetslösa och saknar kontaktnät, vilket försvårar möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden, säger han till SVT.

På senare tid har det skett en markant ökning av elever som vill driva UF-företag. Dessutom ställer fler elever ställer krav på sina skolor att de ska erbjuda UF-företagande i deras utbildning.

– Under detta läsår har vi en ökning med 1770 elever från föregående år. Idag driver 1/3 av eleverna på årskurs 3 på gymnasiet UF-företag och forskningen visar att de som drivit UF-företag oftare startar eget företag, säger Tove Jarl, vd på Ung Företagsamhet.

Erfarenhet och utbildning nycklar för unga företagare

Trots uppsvinget i ungt företagande finns det en rad hinder.

– De främsta utmaningarna med att vara ung företagare är att man inte har tillräckligt mycket erfarenhet. Många av momenten i att driva företag gör man för första gången och det är svårt att veta om man gör rätt. Därför ser vi att vår utbildning är så viktig. Att driva UF-företag ger ungdomar den erfarenhet de behöver och tilltron till sina egna förmågor, vilket möjliggör för många att våga satsa på sina idéer och starta företag, säger Tove Jarl.

SVT: Allt fler unga blir egenföretagare – Patricia öppnar bageri Järna

NyföretagarCentrum: Nyföretagandet ner i januari – men hopp om vändning