KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Lotta Jakobsson är mäktigast i stålindustrin

Lotta Jakobsson, ansvarig för SSAB:s omställning i Luleå. Bild: Viveka Österman

Lotta Jakobsson på SSAB har en nyckelroll när ståljätten ska sänka koldioxidutsläppen med nästan tio miljoner ton i Norden. Nu har hon utsetts till Årets Fe, den mäktigaste kvinnan i gruv- och stålindustrin. ”Jag blev så himla förvånad men väldigt hedrad”, säger hon till TN.

Om SSAB lyckas kommer utsläppen av koldioxid i Luleå minska med cirka 2,8 miljoner ton årligen.

– Målsättningen är att vi ska ställa om hela det nordiska produktionssystemet till omkring 2030, säger Lotta Jakobsson, ansvarig för SSAB:s omställning i Luleå.

Till omkring 2030 ska alltså ståljätten ställa om den nuvarande stålproduktionen i Norden. I Luleå väntas, masugn, koksverk och befintligt stålverk att avvecklas och ersättas av ett nytt elektrostålverk med ljusbågsugn, valsverk och vidareförädling.

Lyckas de kommer det innebära en utsläppsminskning på cirka 90 procent jämfört med dagens verksamhet. I februari blev det klart att SSAB hade säkrat tillräckligt mycket effekt för att kunna gå vidare med planerna i Luleå.

– Exakt vad det innebär får vi återkomma till men det är positivt att vi nu har effekten om vi ska kunna bygga det här verket och faktiskt ta det i bruk.

– Vi är glada över att vi har fått effekten och vi kommer att ta de investeringsbeslut som behövs under de närmaste åren.

”Vi har kommit i gång med den fossilfria ståltillverkningen”.

En av de mest spännande utmaningarna i omställningen är att SSAB ska bygga ett nytt stålverk samtidigt som den befintliga verksamheten kommer att fortlöpa, berättar hon.

– Vår personal kommer sedan sakta men säkert att kliva över i den nya verksamheten. Vi ser fram emot att göra hela den här kompetensförflyttningen hos vår personal.

Framöver kommer bolaget ha ett behov av att rekrytera, menar hon.

– En stor fördel för SSAB tror jag är att vi har kommit i gång med den fossilfria ståltillverkningen. Även om det är från en pilotanläggning så har vi faktiskt producerat stålprodukter och det rullar omkring några fordon som har det fossilfria stålet i sig. Jag tror att det lockar många att få vara med på den resan.

Då produktion av stål är en tillståndspliktig verksamhet lämnade SSAB in en tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt i slutet av förra året. Tillståndet kommer att vara avgörande för att kunna bygga det nya stålverket.

– I den bästa av världar så hoppas vi att vi får svar i år. Men vi jobbar på som vanligt till dess.

Hon menar att tillståndsprocesserna borde bli kortare.

– Jag tänker att ur ett miljötillståndsperspektiv när man gör en sådan här omställning, där vi ställer om till en anläggning som kommer att släppa ut mindre än vad den befintliga gör, så önskar man att det skulle gå snabbare.

”Att få bli utsedd till Årets Fe tänker jag är ett kvitto på hur viktig SSAB:s omställning är för framtiden”.

Nyligen fick Lotta Jakobsson utmärkelsen Årets Fe. Utmärkelsen delas ut av Industriarbetsgivarna, Jernkontoret och Svemin samt nätverken Metallkvinnor och Women in Mining Sweden.

”Fe” står för järn i det periodiska systemet och går till en kvinna inom gruv- och stålindustrin som gjort särskilda insatser i eller för industrin under sin karriär.

I motiveringen står bland annat: ”Med en gedigen erfarenhet leder Årets Fe 2024 en av Sveriges tyngsta branscher mot en ljusare och grönare framtid. Det innebär ett gigantiskt pussel av banbrytande teknikförändringar i ett komplext projekt som ställer höga krav på tekniskt kunnande och inspirerande ledarskap”.

– Det är jätteroligt. Jag blev så himla förvånad men väldigt hedrad. Att få bli utsedd till Årets Fe tänker jag är ett kvitto på hur viktig SSAB:s omställning är för framtiden.

Det är viktigt för branschen att synliggöra kvinnor. Även om det finns mycket jobb kvar att göra så är det väldigt viktigt att lyfta de goda exemplen, menar hon.

– Detta får inte bli en fluga utan det handlar om att jobba långsiktigt och försöka se de här normerna eller fördomarna och att kunna ge en mer rättvis bild om hur det faktiskt är att jobba i stålbranschen.

Gruv- och stålindustrin har länge tampats med fördomar som att den är grabbig och förlegad. Fördomar som inte alls stämmer, menar Lotta Jakobsson.

– För oss är det jätteviktigt att öka andelen kvinnor i vår verksamhet. Forskning visar att alltifrån säkerhets- och förbättringsarbete till kultur blir bättre i en jämställd organisation.

”Jag hade en ganska felaktig och till viss del förlegad bild av hur det är att arbeta inom stålindustrin”.

I dagsläget är bara cirka 20 procent av de som är anställda i gruv- och stålbranschen kvinnor.

– Jag vet inte riktigt varför det ser ut så men jag vet att jag hade en ganska felaktig och till viss del förlegad bild av hur det är att arbeta inom stålindustrin innan jag började i branschen.

– När jag gick på universitetet trodde jag att branschen var färdigutvecklad och att det inte hände så mycket.

Men efter ett examensarbete inom stålindustrin insåg hon att det fanns stora möjligheter inom branschen.

– Kollegorna är fantastiska och det finns hur mycket som helst kvar att utveckla och göra. Det tar aldrig stopp vad det gäller stål och utveckling.

Under de senaste åren har branschen fokuserat på att få in fler kvinnor.

– Tittar vi på SSAB i Luleå så ligger vi fortfarande på 18 procent kvinnor, vilket är ungefär som resten av branschen. Det är såklart för lågt men det har ökat under de senaste åren, i fjol så var 37 procent av de som vi rekryterade kvinnor. Det sker en förändring även om det tar tid.

Under de senaste åren har trycket på klimatomställningen blivit en allt hetare fråga.

– När vi byggde vår nya masugn år 2000 var vi jättestolta över att det var en av världens mest energieffektiva masugnar och det är den fortfarande idag. Men det är ju fortfarande en masugn som släpper ut koldioxid.

– Klimatomställningen har blivit allt viktigare och gjort att intresset för branschen har ökat då många vill vara med i den här förändringen.

Om Lotta Jakobsson:

Lotta Jakobsson arbetar som Director of Transformation på SSAB i Luleå. Hon har arbetat på alla SSAB:s produktionsorter i Sverige, först i Oxelösund 2001, i Borlänge 2001-2003 och därefter i Luleå. Hon började som processutvecklare och har därefter haft olika roller, bland annat chef för metallurgisk utveckling och produktionschef för stränggjutningen. Hon har en civilingenjörsexamen i materialteknik från Luleå tekniska universitet och Université de Lorraine i Frankrike.

Om SSAB:

SSAB är ett globalt stålföretag inom höghållfast stål och relaterade tjänster. SSAB siktar på att bli först i världen att erbjuda fossilfritt stål på marknaden 2026 och att i stort ta bort koldioxidutsläppen från sin verksamhet till 2030. 2016 startade SSAB, LKAB och Vattenfall satsningen Hybrit.

SSAB har verksamhet i över 50 länder och har produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA med en årlig produktionskapacitet på omkring 8,8 miljoner ton.

Koncernen har cirka 14 000 anställda och den största ägaren är LKAB.