BROTTSBEKÄMPNINGEN

Byggföretagen välkomnar rot-granskning – ”ska inte behöva konkurrera med oseriösa företag”

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen. Bild: Pressbild

Rotavdraget är inte effektivt utformat och leder inte heller till mer arbete, konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport. Utvärderingen välkomnas av Byggföretagen. ”En höjning av rot vänder inte krisen för bostadsbyggandet”, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, i ett pressmeddelande.

Rot-avdraget har haft en positiv effekt genom att minska efterfrågan på svarta hantverkstjänster, och bidragit med en miljard extra i skatt. Men samtidigt har avdraget knappt ökat mängden utfört arbete och i den delen endast bidragit med 0,3 miljarder kronor per år. Samtidigt kostar avdraget staten tio miljarder kronor varje år.

Det konstaterar Riksrevisionen, som har granskat rot-avdraget i en ny rapport. Avdraget ska den 1 juli 2024 höjas från dagens 50 000 kronor till 75 000 kronor per år. Men enligt Riksrevisionen borde avdraget i stället sänkas.

– Rotavdraget i sin nuvarande konstruktion är inte effektivt utformat. Det skapar inte tillräckligt stora skatteintäkter genom minskat svartarbete och ökat arbetsutbud för att motivera statens kostnader, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Dessutom konstaterar Riksrevisionen att även rottjänsterna har fått konsumenterna att i större utsträckning anlita företag som betalar skatt, så har det samtidigt skett en ökning av svarta löner och arbetslivskriminalitet bland oseriösa företag utan att köparen av tjänsten har vetskap om det.

Riksrevisionens genomgång av rot-avdraget välkomnas av Byggföretagen.

– Det är bra att rot-avdraget utvärderas. Byggföretagen har varit tydliga med att en höjning av rot inte vänder krisen för bostadsbyggandet. Samtidigt är rot:s positiva effekter mot svarta jobb i byggbranschen tillräckligt stora för att motivera kostnaden för staten. Många av våra medlemmar är redan pressade av lågkonjunkturen och ska inte behöva konkurrera med oseriösa företag, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Riksrevisionen: Kostnadseffektivt att sänka maxnivån på rotavdraget

Byggföretagen: Det är bra att rot-avdraget utvärderas