KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Jacke: Vi måste öka tempot i klimatomställningen

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv. Bild: Sofia Ekström/SvD/TT

Det är feltänkt att avvakta med klimatomställningen på grund av den ekonomiska krisen. Det menar Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv. ”Viktigt att vi fokuserar på att få saker gjorda”, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

En rad länder vill skjuta åtgärder för att minska utsläppen på framtiden. Anledningen är inflation och ekonomisk kris. Det menar Svenskt Näringslivs ordförande Jan-Olof Jacke, som just nu befinner sig på klimatmötet COP28 i Dubai. Han säger till Svenska Dagbladet att han tycker att det är feltänkt, och att vi snarare måste skynda på omställningen än att sakta in.

I intervjun med SvD lyfter han att Sverige redan har åstadkommit en del när det gäller omställningen, och att vi har alla möjligheter att fortsätta att ligga i framkant. Nu gäller det att gå från politiska löften till handling – om inte Sverige och Europa ska bli omsprungna av andra länder.

– Att ambitionsnivån pekar uppåt gör ju ingen lycklig mer än kortsiktigt. Det som är viktigt är att vi fokuserar på att få saker gjorda, säger Jan-Olof Jacke till SvD.

Svenska Dagbladet: Varningen: Sverige riskerar tappa ledningen