BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Ministern samlar krisgrupp från näringslivet – ska få fart på Sverige

Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) vänder sig till näringslivet för att hitta lösningar på stora samhällsutmaningar. Bild: Johan Nilsson/TT

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har satt ihop en ”superpanel” med 18 företagstoppar från framstående bolag i Sverige. Gruppen ska samverka för att lösa kompetensbristen och öka investeringarna i infrastruktur, skriver Dagens Industri.

Den nyetablerade gruppen samlar några av de största namnen inom Sveriges näringslivselit. Meningen är att de tillsammans med ansvariga ministrar ska hitta sätt att få fart på investeringarna och därmed på tillväxten. Gruppen ska framöver arbeta med två huvudsakliga spår. Det ena handlar om kompetensförsörjning och det andra om att snabba på utbyggnaden av Sveriges infrastruktur.

Bakgrunden är bland annat att Elisabeth Svantesson och regeringen har fått kritik från näringslivet för att inte bedriva en tillräckligt offensiv ekonomisk politik.

Med på det första mötet, som ägde rum den 5 oktober, var bland andra Ericssons ordförande Jan Carlson, Vattenfalls vd Anna Borg, Industrivärldens vd Helena Stjernholm och Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.

Dagens Industri: Ministerns superpanel ska lyfta Sverige