AI OCH AUTOMATISERING

Så satsar den svenska industrin på AI

Genrebild. Bild: Mostphotos

Den svenska industrin är snabb på att ta till sig ny AI-teknik. Men bolagen måste också våga satsa stora pengar för att kunna konkurrera med företag i Kina och USA. Det menar Pontus de Laval, ordförande för AI-forskningsprogrammet WASP, i en intervju med Dagens Industri.

Pontus de Laval menar att det genom utvecklingen av en svensk språkmodell finns många förtjänster, och att den största utmaningen just nu är att hitta effektiva sätt att använda den inom industrin.

– Vi har satsningar inom WASP på en svensk språkmodell. Det gör att vi lär upp ett gäng både inom industrin och akademin hur man ska använda den senaste teknologin. Därför tror jag att ett program som WASP är väldigt värdefullt för att snabba på introduktionen av en teknologi, säger han till DI.

– Att vi på ett smart sätt kan använda den här nya teknologin, framför allt de stora språkmodellerna, hur vi kan använda dem effektivt i svensk industri. Och hur vi inom akademin kan forska fram ännu listigare sätt att utveckla och använda AI.

DI: ”Ericsson är överlägset duktigast av de svenska företagen”